zaterdag 20 november 2010

Filosofie is een serieuze zaak

Gewoon een aantal ideeën en filosofietjes delen via deze blog leek me iets plezants. Desiderius Erasmus, de man die in Rotterdam werd geboren, maar daar verder niet veel tijd heeft doorgebracht zei ooit "Filosofie is een serieuze zaak, maar wie nergens om kan lachen is een dommerik". Nu heb ik ooit een aantal jaar geleden de biografie van deze man gelezen en ik kan alleen maar zeggen aan allen die een beetje in filosofie geïnteresseerd zijn "een aanrader". Veel inzichten van deze man zijn in onze huidige samenleving nog steeds van toepassing. Wat Desiderius ook zei is "Bedenk dat de filosofie in één jaar meer leert dan dertig jaar met het leven experimenteren". Een grote tijdbesparing dus!
Dankzij Erasmus kunnen nu veel studenten in heel Europa genieten van de verrijking te studeren in een ander land. Ze kunnen op die manier heel wat levenservaring opdoen op korte termijn. Het programma heet niet voor niets "Lifelong Learning Programme" Zie link onderaan dit artikel.
In de Lof der zotheid (1509) schreef Erasmus ook "Klap maar in uw handen, leef en drink er vrolijk op los", niet direct iets wat je van een "serieuze" filosoof zou verwachten, maar het was zogezegd ook hijzelf niet die dat zei maar de "zotheid". 
Een mooie interpretatie van die zotheid is de film "L'Auberge Espagnole" uit 2002, hier is een commentaar van iemand, wellicht een student die het Erasmus programma wel ziet zitten:
omg i sooo sooo badly want to go on erasmus everytime i see this!! :D¡Hasta pronto!
Guillermo

Geen opmerkingen: