donderdag 30 december 2010

De poort van Filips V in Ronda

Vrijwel elke bezoeker van Ronda wandelt door deze poort wanneer hij van "La Ciudad" naar de "Padre Jesus" wijk gaat of omgekeerd. Deze poort van Filips V was tot de 18de eeuw de belangrijkste toegang tot de stad. Dit was voordat de Puente Nuevo afgewerkt was (Nieuwe Brug). De poort of boog werd snel opgetrokken nadat de oude Arabische poort in 1742 instortte.


De boog zelf was slechts een onderdeel van die constructie waarbij ook de weg werd verbreed en de helling iets minder stijl werd gemaakt. De helling is nu nog steeds een ferme kuitenbijter die je beter niet met hoge schoenen beklimt. Op de voorkant van de boog is het wapenschild van de Bourbons te zien. Wanneer je afdaalt door deze boog vanaf "La Ciudad" heb je een prachtig zicht op de kerk van "Padre Jesus" dat op talloze postkaarten te vinden is. Ook trouwende koppels laten zich daar graag fotograferen.


Filips V, de eerste Bourbon op de Spaanse troon was eigenlijk meer in Frankrijk geïnteresseerd maar heeft uiteindelijk toch heel wat voor Spanje bereikt. Hij bouwde de economie en de schatten van Spanje terug op na de verschrikkelijke verliezen tijdens de Successieoorlog(1701-1714). De handel en het verkeer in Ronda was in die tijd enorm toegenomen, de aanpassing van de poort was dan ook hoognodig en vandaar werd zij naar deze koning vernoemd.

In de tijd van Filips V werd in elke stad belasting geheven voor handelaars en reizigers die de stadsmuren binnenkwamen via de poort van Filips V en deze tol werd dan gebruikt door de bestuurders om de stad Ronda te verbeteren, terwijl een ander deel aan de kanselarij werd overgedragen, beter gekend als de belastinginspecteur van de koning.

Tot de volgende donderdag - geschiedenis Ronda - dag
Groetjes van Tante Tuut

4 opmerkingen:

zsazsazsu zei

mooi hoor !

Chris Ruebens zei

schoon verhaalken!

vilterietje zei

....en weer wat geleerd! ik geniet van je verhalen en onder tussen luister ik op de radio naar de voortdenderende top 2000. op dit moment i'm working on a dream van bruce springsteen.
lieve groet en tot....riet:)

brigitte.bauwens3 zei

Zo leren we inderdaad iets bij als we samen koffie drinken. Tot ziens !