donderdag 23 december 2010

Geschiedenis Ronda - De Acht Fonteinen en de kerk Padre Jesus

We beginnen vanaf nu elke week op donderdag met een beetje geschiedenis over Ronda. Deze keer bespreken we de Acht Fonteinen - Los Ocho Caños - en de kerk Padre Jesus, die zich recht tegenover het huis bevinden waar we op dit ogenblik wonen, in het oude centrum van Ronda.
Los Ocho Caños

De Acht Fonteinen - Los Ochos Caños
De Acht Fonteinen bevinden zich voor de kerk van Padre Jesus in Ronda en zijn gebouwd tijdens de jaren 1700 onder het bewind van Karel III. In die tijd was de wijk Padre Jesus in Ronda een commercieel centrum en veel gebouwen rond de kerk en de fonteinen waren dan ook bars en restaurantjes. Dus de Acht Fonteinen kwamen goed van pas om de nadorst te lessen:-)

Los Ochos Caños heeft twee zijden, aan de ene kant bevinden zich de acht kranen waar iedereen die passeert zijn dorst kan lessen en aan de andere kant een hele grote drinkbak voor de dieren die nu nog af en toe voor de ezels wordt gebruikt in de zomer, maar vooral door de omwonenden die er hun emmers vullen om te poetsen.

Oorspronkelijk werd de fontein gevoed door water uit de Hidalga Aquaduct op de Ronda-El Burgo weg en dit omdat het omhoog pompen van het water uit de rivier Guadalevin in de kloof (die heel nabij ligt) als onpraktisch werd beschouwd.

Hier rond de Acht Fonteinen werd ook de opera van Bizet "Carmen" gefilmd met in de hoofdrollen Placido Domingo en Julia Migenes. De opera "Carmen" beschrijft de lotgevallen van twee vrouwen en hun geliefdes in de tijd dat Napoleon over Spanje regeerde. De ultime tragedie van de film vindt plaats in de nacht dat Spanje bevrijd wordt van de Franse wet, die nacht sterft Carmen.

De kerk - Padre Jesus

De kerk van Padre Jesus werd gebouwd aan het einde van de 15de, begin 16de eeuw. De kerk is opgedragen aan Santa Cecilia, die in de tijd van de Reconquista een groot aanzien had als de heilige patrones van de muzikanten en de kerken.

De toren en de ingang van de kerk Padre Jesus is gotisch, maar het bovenste deel waar de drie klokken in hangen is uit de renaissance periode. Het plafond die zich in het middenschip van de kerk bevindt is rijkelijk met pleisterwerk versierd. En hieronder gaat een prachtige zoldering met vakwerk in mudejarstijl schuil.
Padre Jesus

De straat waar de kerk van Nuestro Padre Jesus zich bevindt heet nog altijd Calle Santa Cecilia, doch de kerk heeft nu de naam gekregen van de wijk Padre Jesus. Deze wijk wordt ook heel druk bezocht door de vele toeristen die Ronda bezoeken. Spijtig genoeg kan de kerk niet doorlopend bezocht worden.  Omdat dit nog een werkende parochie is kan dit alleen wanneer er een misviering is, of voor biecht en gebed.
Iedere vrijdag wordt er een speciale dienst gehouden ter ere van de figuur, Jesus van Nazareth, waar heel veel mensen naartoe gaan. Het beeld is het hele jaar door in de kerk aanwezig.

Één van Ronda's bekende figuren, Vicente Espinel, poëet, musicus en filosoof, werd in deze kerk gedoopt alsook Cayetano Ordoñez (Niño de La Palma) één van de grootste stierenvechters die Ronda heeft gekend.

Groetjes van Tante Tuut

4 opmerkingen:

zsazsazsu zei

als ik op studiereis moet naar Andalousië zal ik jou inhuren als gids hoor ! Zalig !

carmen de uustakkere zei

'k Was al melancholisch toen ik de foto nog maar zag en nu ben ik emotioneel als ik las van de opera.
Veel plezier vrijdagavond y un fuerte abrazo por tu,Wim y Carmela!!! XXX

Carmen, de enige échte ;-)

vilterietje zei

inderdaad trudis: mooi meegenomen!
je vertelt het boeiend en misschien bevorder je het toerisme ook nog. als je ooit een oude hymer op het marktplein ziet stoppen, zijn wij het die de verleiding niet konden weerstaan en hat allemaal zelf willen bekijken.
lieve groet en tot....riet:)

Anoniem zei

ay ! weemoed !
geniet !
gr. mike