donderdag 9 december 2010

Kip fricassee op zijn Spaans . Tante Tuut .

Deze kip fricassee, of op zijn Spaans "pollo en pepitoria" is een overheerlijk gerecht dat goed in de winterse keuken past. Het gerecht dat hier is beschreven is voor 6 personen. Ik heb de saffraan weggelaten omdat ik die niet in huis had en vervangen door 1/2 theelepel kurkuma. Dit heb ik onder het broodmengsel en niet onder de fricassee gedaan. Verder heb ik cava gebruikt in plaats van droge witte wijn, wat een goddelijke smaak gaf!
fricassee van kip


 Wat is fricassee
Fricassee is een algemene term die gebruikt wordt om een stoofschotel te benoemen die meestal met gevogelte is bereid.



Wat heb je nodig om deze Kip fricassee op zijn Spaans te maken
Voor het broodmengsel of majado

  • 2 dl olijfolie extra virgen
  • 3 knoflooktenen
  • 2 boterhammen van de dag voordien
  • 50 gram gehakte noten en pitten
  • 2 gekookte eieren
  • 1 soeplepel witte bloem

kip fricassee
Voor de kip
  • 2 dl olijfolie extra virgen
  • genoeg kipfilets voor 6 personen
Voor de fricassee
  • 1 dl olijfolie extra virgen
  • 2 grote uien
  • 2 dl witte droge wijn of cava
  • 1/2 zakje saffraan of 1/2 theelepel kurkuma

Voor de rijst
  • 200 gram langkorrelige rijst
  • 4 dl gevogelte of groentenbouillon
  • 1/2 ui
  • 2 tenen knoflook
  • witte gemalen peper
  • 1 dl olijfolie extra virgen
Hoe maak je deze Kip fricassee op zijn Spaans

Het broodmengsel of majado
broodmengsel

  1. Verhit 1 dl olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook.
  2. Voeg daarna het in stukken gesneden, oudbakken brood bij en roer goed, ongeveer 2 minuten.
  3. Haal het brood uit de pan en doe dit in een glazen kom.
  4. Nu voeg je de gemalen noten en pitten eraan toe + de fijngeplette eieren en de bloem.
  5. Goed omroeren en apart houden.
De Kip
  1. Doe 2 dl olijfolie in de pan en bak de kipfilets aan totdat ze goudbruin zijn.
  2. Neem ze uit de pan en hou de kipfilets apart op een bord.
De fricassee
  1. In dezelfde pan doe je nu de twee fijngehakte uien.
  2. Laat deze ui goed fruiten en doe daarna de kip er terug bij.
  3. Roer goed om met een houten lepel.
  4. Voeg de witte wijn erbij en laat alles inkoken tot de helft.
  5. Nu mag je er de bouillon bijvoegen (5dl), op smaak brengen en een deksel op de pan doen.
  6. Op een zacht vuur laten stoven tot de kip goed gaar is. Draai de kip af en toe eens om zodat deze niet aan de bodem van de pan gaat kleven.
  7. Ongeveer 3 minuten voor het einde van de kooktijd voeg je er de broodbrij aan toe.
  8. Goed omroeren nu en wanneer de saus te dik is kan je altijd nog een beetje witte wijn of bouillon toevoegen.
De rijst
  1. Verwarm 1 dl olijfolie in een pan en fruit hierin de halve ui en 2 knoflooktenen.
  2. Voeg nu de rijst toe en blijf ongeveer nog 2 minuten roeren.
  3. Verdeel de 4 dl bouillon onder de rijst en laat op een heel zacht vuur de rijst gaar worden.
  4. Indien het kookvocht is verdampt vooraleer de rijst gaar is dan kan je altijd nog wat water toe voegen.
  5. Blijf goed roeren zodat de rijst niet aan de bodem van de pan gaat kleven.


De kip fricassee op zijn Spaans is een uitgebreid recept maar toch neemt het niet zoveel tijd in beslag. Ik heb anderhalf uur staan koken om van deze lekkernij te kunnen genieten. Eens je dit éénmaal hebt klaargemaakt, wil je meer!

Goeie tip voor de Kerstmenu, vervang de kip door eend of kalkoen en je hebt een feestelijk Kerst gerecht.

Na zo een heerlijke maaltijd verdien je wel een siesta hoor.

Tot kooks
Tante Tuut

4 opmerkingen:

zsazsazsu zei

ja da ga ik zekerst proberen ! Yummyyyyyy!!!!

vilterietje zei

ik zal dh eens naar je blog sturen, zodat hij dit kan uitproberen als ik uit het ziekenhuis kom! lieve groet en tot....riet:)

Cash en Els zei

Ziet er heerlijk uit! LIjkt me echt lekker.
Alvast een fijn weekend, groetjes, Els

vilterietje zei

1. er staat kip in de oven, maar van sylvia witteman: makkelijke kip!
je neemt een scharrelkip, stopt een verbrokkeld bouillionblokje erin, een geplette teen knoflook, een halve citroen en wat peper. je wrijft de kip in met olijfolie en stopt ze in een voorverwarmde oven 200 graden.
20 minuten per 500 gram en een half uur voor de kip, dus voor een kip van anderhalve kilo, anderhalf uur. 1 uur op de borst 1/2 uur op de rug: klaar is kees en lekker smullen.
2. er is poststaking in nederland, dua alles zal wat langerduren
3. doedelzakken komen volgens mij ook uit spanje of noord afrika?
lieve groet en tot....riet:)