woensdag 22 december 2010

Kruiden - Peterselie . Tante Tuut .

Historisch
Peterselie werd enorm gewaardeerd door de Romeinen die het aan de gladiatoren gaven voor ze moesten strijden in de arena. Het is van origine een Mediterrane plant en is heel fris van smaak. Nu wordt het in bijna de gehele wereld gekweekt, niet alleen voor zijn culinaire aspecten alsook voor de vele positieve werkingen die peterselie te bieden heeft. Het is een rijke bron van vitamine A en C, alsook van de mineralen ijzer en magnesium.

Soorten Peterselie
Men onderscheidt drie verschillende soorten Peterselie :


  • Krulpeterselie wordt in hoofdzaak alleen gebruikt als garnering doordat hij mooie gekrulde blaadjes heeft.
  • Bladpeterselie heeft gladde bladeren en een veel hoger watergehalte en heeft een fijnere smaak dan krulpeterselie. Deze soort peterselie bezit ook een hoger gehalte aan etherische oliën, in hoofdzaak apiol.
  • En dan heb je nog de wortelpeterselie, hiervan wordt de penwortel gegeten die zo´n 15 cm lang is.
Peterselie bewaren
Zowel de bladeren als de wortels kunnen worden gedroogd,  zo kan men de plant langer bewaren. De bladeren van de peterselie kan men ook invriezen. De wortel daarentegen dient eerst te worden geblancheerd alvorens je deze kan invriezen.

Hoe Peterselie gebruiken
Peterseliel wordt meestal maar pas toegevoegd aan het eten vlak voordat het geserveerd wordt omdat er anders veel van de smaak en frisheid verloren gaat. Samen met knoflook en roomboter wordt het een heerlijke kruidenboter en de bladeren van bladpeterselie kan men in salades gebruiken. De wortel wordt rauw gegeten en ook aan salades toegevoegd.

Medicinaal
Peterselie
Peterselie heeft ook medicinale eigenschappen, zo wordt een kruidenthee gebruikt als diureticum, het verhoogt de afscheiding van urine. Cherokee indianen gebruikten het als een tonic ter versteviging van de urineblaas. Deze thee wordt ook wel eens aangeraden door herboristen tegen hoge bloeddruk en als menstruatieopwekkend middel. Zwangere vrouwen dienen heel voorzichtig te zijn met dit kruid omdat het tot vroeggeboorte kan leiden!!

Het kruid is familie van de schermbloemigen zoals selder, wortel, koriander... en wordt ongeveer 20 tot 80 cm hoog, naargelang de soort men kweekt. Indien je een tuin hebt, kweek dan Peterseliel in de buurt van rozen, het versterkt de gezondheid ervan en heel dikwijls versterkt het de geur van de rozen. Een aftreksel kan dan weer gebruikt worden als haarversteviger of aan een lotion voor droge huid worden toegevoegd. Hier gebruikt met de plant heel veel. Men geeft elkaar ook vaak een bos peterselie omdat dit geluk zou brengen.


En natuurlijk heb ik ook nog een Spaans recept :

Een saus van gember en peterselie

  • een kleine tas gehakte peterselie
  • 1/4 koffielepel fijngemalen gemberwortel
  • een klein beetje water

Dit kan men toevoegen aan gestoofde groenten, geroosterde tofu en gekookte maïskolven. Heerlijk gezond!

En nu wens ik jullie allemaal een bos peterselie toe! Veel geluk dus!

¡Mucha Suerte!
Tante Tuut


Gerelateerde artikelen
Laurier
Rozemarijn


3 opmerkingen:

zsazsazsu zei

informatief en weeral eens lekker !

vilterietje zei

peterselie is volgens mij het eerste kruid dat ik leerde kennen: in de soep! als we zondags uit de kerk kwamen, was de soep al klaar, werd gewarmd en er ging een flinke tas gehakte peterselie in en smullen maar!!! dank je wel, lieve groet en tot....riet:)

Unknown zei

heerlijk peterselie! Vers uit de tuin recht de soep in (toch in mijn eigen bord soep, niet bij mijn wederhelft zoals je al wel zal geraden hebben)! ¡Cordiales saludos y mucha suerte!