maandag 20 december 2010

Spaanse Kerst specialiteit - Turrón . Tante Tuut .

Turrón een specialiteit die gekend is in de Mediterrane landen en die vooral met Kerst wordt gemaakt. In Spanje heeft Turrón en marsepein zijn oorsprong van in de Moorse (Al-Ándalus) tijd, en vele andere recepten die met honing zijn bereid komen ook uit deze tijd.




Het volgende recept van turrón komt uit het tijdschrift Mesa y Negocios en is gemakkelijk zelf te maken.

Welke ingredienten heb je nodig om een éénvoudige turrón te maken

  • 1/2 kilo honing (rechtstreeks van een imker)
  • 1/2 kilo zeer fijne suiker
  • 1/2 kilo amandelen
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram pijnboompitten
  • 1 koffielepel kaneel in poedervorm
  • 2 koffielepels koriander in poedervorm
Hoe maken we deze turrón
  1. Maal de amandelen, hazelnoten en pijnboompitten en doe ze in een grote vijzel of kom.
  2. Stamp alles goed met je houten stamper en voeg beetje bij beetje een lepel suiker toe tot je een homogene massa bekomt.
  3. Doe de bekomen pasta in een pot of pan en voeg de honing, de overgebleven suiker en de koriander er aan toe.
  4. Roer nu alles goed om met een houten lepel en hou apart.
  5. Neem een vel bakpapier en doe dit in een vorm en stort de massa op het bakpapier.
  6. Verdeel de massa over het vel papier totdat de turrón overal even dik is.
  7. Strooi nu de kaneelpoeder er over en dek af met nog een vel bakpapier.
  8. Leg bovenop dit alles een houten deksel met een gewicht erbovenop zodat de turrón heel stevig wordt.
  9. De heerlijke turrón is klaar na 8 tot 10 dagen.
  10. Het is aan te raden om een houten kistje te gebruiken als matrijs voor de turron.
Nu kunnen jullie deze Spaanse Kerst specialiteit ook maken en met een beetje geduld heerlijk genieten van jullie zelfgemaakte turrón.

Veel plezier ermee!
Groetjes van Tante Tuut

4 opmerkingen:

Anoniem zei

hmmm ziet er héérlijk uit!!!

vilterietje zei

dit lijkt me zóóó lekker! als ik de krukken vaarwel zeg, ga ik dit een keertje proberen.
makk ik er een paasgebak van! lieve groet en tot...riet:)

zsazsazsu zei

amai komt daar koriander aan te pas ? Lekkkkkkerr ....
Ik heb voor jou nog een boekentip :
De hand van Fatima - Ildefonso Falcones - historische roman vanuit de streek bij jou - ik heb er deze zomer van genoten, zijn Kathedraal van de Zee vond ik nog beter, da's van rond Barcelona. Sneeuwvlokgroetjes uit den Belgique

Hilde zei

turrón proefden we in de klas Spaans (op 15/11, tijdens onze quiz in het kader van La semana del sabor). Ik vond het echt lekker. Wist echter niet dat er koriander in zat. Maar het poeder (van de zaadjes waarschijnlijk) zal wel heel anders smaken dan de blaadjes (de blaadjes lust ik immers niet). ¡hasta luego!