Enkele heel eigenaardige, maar zeer lekkere vruchten uit het fruitparadijs van Andalusië
- Cherimoya
Een tropische vrucht met een zeer moeilijk te omschrijven smaak. Het is een mengeling van ananas, aardbei en banaan. In de yoghurt is Cherimoya heel lekker. De vrucht komt oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika maar is al heel lang inheems in het zuiden van Spanje en de Canarische Eilanden. Het is een boomvrucht die behoort tot de familie van de roomappels, heeft een groen-gele kleur en is geschubd. Het vruchtvlees is zeer zoet en de pitten zijn zwart en groot. Bijna de totale opbrengst van de Cherimoya blijft in het binnenland. Er is ook een zeer fruitige likeur op basis van deze vrucht die men in de omgeving van Motril maakt, maar die heb ik nog nooit geproefd, dus ik kan niet zeggen of hij lekker is, dat zal je zelf eens moeten komen proeven.
Dit is één van mijn lievelingsvruchten die een welkome vitamine aanvulling is tijdens de wintermaanden. Het is alsof iedereen het weet want vanaf dat de kaki's rijp zijn komen ze mijn richting uit. Heerlijk is dat! Ze groeien tot op 1000m hoogte, kaki's zien eruit als tomaten maar hebben een meer oranje kleur. De culinaire waarde van de kakiboom heeft men pas zo'n 60 jaar geleden ontdekt, hij werd vooral aangeplant als sierplant in parken en tuinen. Je ziet ze overal in tuintjes staan, maar de kaki's voor verkoop, teelt men vooral in de provincies Granada en Valencia. De smaak is een mengeling van abrikoos, perzik en peer. De kakiboom stamt uit China en is een ebbenhoutgewas.
- Rozijnen uit Málaga
Het is een verfijnde lekkernij, ja dat is het zeker, de smaak van deze rozijnen is veel zoeter, intenser en sappiger dan de gewone rozijnen die in de handel aangeboden worden. De Rozijnen zijn ook veel groter en bevatten pitten en hebben een heerlijk gebrand aroma. Men gebruikt hiervoor druiven van de moscatel de Alejandría. Ze zijn beschermd door het label Denominación de origen. De Rozijnen uit Málaga (pasas de Málaga) kosten een stuk meer dan de gewone rozijnen doordat al het werk met de hand gedaan wordt. Ze worden na de pluk op droogvlakten (paseros) uitgespreid op zuidelijke hellingen. De druiven worden met de hand gekeerd en wanneer er regen of mist op komst is, worden de druiven afgedekt met dekzeilen om deze te beschermen. In december en januari komen ze op de markt en ze zijn een rijke aanvulling van vitamines tijdens de wintermaanden.
Ik ben enorm dankbaar dat ik iedere dag weer van dit fantastisch lekkere fruitparadijs hier in ons Andalusië kan genieten
Groetjes en tijdens de wintermaanden, eet vooral voldoende fruit!
Tante Tuut
5 opmerkingen:
heerlijk toch als je kunt genieten van die lekkernijen! veel plezier met je workshop morgen en klets er lekker in het nederlands op los! lieve groet en tot....riet:)
Hmm zien er allemaal prachtig uit maar die Cherimoya vind ik echt zo mooi met zn deukjes. Ik denk dat ik hem heeel lekker zou vinden zoals jij hem beschrijft.
Succes morgen!!
Groetjes, Els
Kan je cherimoya krijgen in Delhaize? Waar nog in Gent?
Ben benieuwd...
grtjs, Cita
lekkkkeerrr en zeer goed voor de nieuwe voornemens van dit jaar .. gezond leven dus !
Wat leef jij daar toch in een paradijsje !
Ik heb het voorrecht gehad, beide soorten te mogen eten, de Cherimoya bij mijn zwager en schoonzus in Spanje en de Kaki op Sardinië...!
Leuke herinneringen ook daaraan...!
groet, Janny
Een reactie posten