zaterdag 22 januari 2011

Boekbespreking - Pesto en Tapenade van Thea Spierings

Dit kleine, handige kookboekje Pesto en Tapenade van Thea Spierings heeft een schat aan tapenade smeerseltjes die je niet alleen op je brood en toast smeert, maar ook bij je pastagerechten, vis- en vleesgerechten, sauzen en salades kunt serveren.

Thea Spierings is een fantastische kok en vrouw die haar passie voor koken wil delen met anderen. Ze heeft al heel wat kookboeken geschreven die prettig zijn om te lezen.
De ingredienten voor haar "Pesto en Tapenade" boekje gebruikt ze het liefst puur, zoals peterselie, basilicum, koriander, munt,...want daar wordt ze gelukkig van en ik ben dit volkomen met haar eens.

In veel van haar tapenades verwerkt ze de geurige Mediterrane kruiden en groenten, maar ook maakt ze tapenades met enkele oer-Hollandse ingredienten. Bij elk recept beschrijft ze waar ze haar inspiratie vandaan haalt en geeft ze leuke tips. Dit vind ik juist zo leuk aan een kookboekje, dat je ontdekt hoe iemand er tot is gekomen om een bepaald recept klaar te maken. Dit is ook een beetje reizen in je hoofd.


En natuurlijk geef ik nog een paar van haar heerlijke tapenades, mijn twee lievelingstapenades uit het boekje "Pesto en Tapenade"

Smeerseltje van Sardientjes (overheerlijk)

  • 250 gram sardienen (blik)
  • 100 gram olijven - 1/2 groene en 1/2 zwarte
  • 2 eetlepels olijfolie 


Doe alle ingredienten in de keukenrobot of vijzel en vermeng goed. Heerlijk op boerenbrood en als bodemlaagje van een hartige taart of quiche.

Tapenade van Avocados

  • 2 rijpe avocado's
  • 2 eetlepels room
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel koriander (ik gebruik hiervoor de zaden)
  • 1 eetlepel amandelen
  • olijfolie


Hak de noten, look en kruiden fijn, voeg de daarna geplette avocado toe en ten slotte de room. Serveren bij toast, gamba's en gevogelte.

Heerlijke smeerseltjes die vlug klaar zijn en boordevol vitamines en mineralen zitten. Wil je meer inspiratie, ga dan naar de pagina van Thea Spierings en ontdek wat haar geheimen zijn.
Groetjes van Tante Tuut

4 opmerkingen:

cri-cri zei

lekker , lekker ,lekker... weekendhapjes :-)

vilterietje zei

wat laat je ons weer watertanden! de sardientjes pasta ga ik morgen uitproberen, want daarvoor heb ik alle ingrediënten in huis.
de site van thea spierings is inprirerend en een workshop lijkt me ook wel leuk met een paar vriendinnen, eens wat anders als ergens een hapje gaan eten.
fijn weekend, riet:)

vilterietje zei

ha trudis, je schrijft op mijn blog dat je alleen op zijde werkt. ik heb de ervaring dat india katoen en heel dunne linnen ook heel prettig werkt en een stuk goedkoper is. en de indiakatoen draagt heerlijk in de zomer.
de sjaals waren afgelopen zomer te koop bij de duitse kik voor 3 europer stuk, maar ik denk dat je ze voor die prijs ook wel op de spaanse markt kunt kopen. lieve groet, riet:)

Shanti zei

Wat heerlijk dat je in spanje woond, mooi dat je je droom waar heb gemaakt. Wat is internet dan toch leuk iet, zo ver weg en toch zo dichtbij.
Ben gek op pesto en tapenade's :) vind het leuk dingen over spanje te horen, leuk dat je me gevonden hebt, wens je een heel fijn weekend, namasté