zaterdag 29 januari 2011

Collectie wijnen - Malaga Conarte - Spanje - Deel III

In het derde en laatste deel van deze Malaga Conarte serie over het project dat de wijnen en kunstenaars uit de provincie Malaga (Spanje) verenigt hebben we het over vier wijnhuizen, bodegas, waarvan drie met denominación de origen "Malaga"
  • Bodegas Jorge Ordoñez & Co
  • Bodegas Quitapenas
  • Bodegas Dimobe


en één wijnproducent met herkomstbenaming "Sierras de Málaga"
  • Tierras de Mollina S.A.
Bodegas Jorge Ordoñez & Co- Victoria Conarte 2007 Naturalmente Dulce

Dit wijnhuis ligt in de streek Axarquia in Malaga. De technische leiding van deze bodega is in handen van de Oostenrijker Kracher, één van de grote makers van zoete wijnen in de wereld. Enkel en alleen de allerbeste druiven van de beste wijnstokken worden gebruikt voor deze cuvée die een harmonie creëert tussen de frisse smaak van de Moscatel van Alexandrië en de evocatieve warmte van het zonnige zuiden. Zijn aangename textuur en zijn langdurende smaak doen ons veronderstellen dat dit een wijn met een zeer lange levensduur zal zijn. Een wijn om te combineren met foie-gras en kazen met pikante en sterke smaken. Ook lekker erbij zijn aardbeien, ijs of zoet gebak. Een wijn die diverse prestigieuze prijzen heeft gewonnen zoals 1º Premio Vin Art 2007, Bacchus de Oro 2008 Dulces sin crianza en Robert Parker's Wine advocate 93.


Bodegas Quitapenas-Montes de Málaga Conarte Pajarete Dulce
Reeds in 1880 begon dit wijnhuis met zijn geschiedenis van ondertussen vijf generaties. Ze maken gulle wijnen die pijn, verdriet en smart doen verdwijnen - quitar las penas, betekent letterlijk wegnemen van verdriet of pijn. De Montes de Málaga Conarte, pajarete dulce is een zoete verfijnde likeurwijn die smaken en aromas van de Pedro Ximénez druif, de Moscatel en de Romé combineert. Glinsterend oker van kleur met aroma van fruitbomen. Lichtjes zoet met een zachte en lange afdronk. Aanbevolen met oude kazen, patés en droge vruchten.


Bodega Dimobe- Zumbral Conarte Tierno Moscatel
Een zachte moscatel wijn van een wijnhuis dat ooit begon met zes kleine eikenhouten vaten. De oogst wordt nog met de hand gedaan en het is uiteraard de muskaatdruif, de uva Moscatel de Alejandría die deze wijn een natuurlijk zoete smaak bezorgt. Een donkere amberkleurige wijn, zonder toevoegingen met een zeer krachtig boeket in de neus. Zeer zacht in de mond met een lange en aangename afdronk. Best schenken bij een temperatuur van 12º met aperitieven en nagerechten. Ook lekker erbij zijn aardbeien, ananas en chocolade.
Deze wijn won de gouden medaille bij het Concours Mondial de Bruxelles van 2008, Gran Medalla de Oro ook bij Premios Bacchus 2008, de eerste plaats bij La Nariz de Oro -de gouden neus - 2008 en nog diverse andere onderscheidingen.


Tierras de Mollina 
Wijnhuis Tierras de Mollina zit in deze selectie met hun "Montespejo Conarte", een jonge witte wijn gemaakt met de lokale wijndruif Doradilla en Moscatel. Schitterende strogele kleur en een intens aroma met exotische accenten. Lekker en met een goede afdronk. Ideaal bij vis of zeevruchten en ook bij bereidingen met een zachte en subtiele smaak zoals groenten- of vispastei, stoofschotels, witte en verse kazen. Heel koel te schenken 6º-8º.


Simbiosas de la Axarquía - Rando Soto
Het etiket bij de Zumbral Conarte moscatel wijn is van de schilder Rando Soto uit Malaga. Het prachtige doek dat ik zag in het wijnmuseum van Malaga beeldt de schoonheid uit van Malaga in de vorm van een vrouw met in de achtergrond de wijngaarden van de bodega met de oude wijnstokken.
In het nieuwe wijnmuseum van Malaga zijn ook postkaarten en reproducties verkrijgbaar van al deze mooie kunstwerken van het project Málaga Conarte - Diez Bodegas. Diez Pintores. Tien wijnhuizen - tien schilders.


Zo, ik hoop dat jullie van de reeks Malaga Conarte hebben genoten en wie Malaga bezoekt raad ik zeker aan om eens een kijkje te gaan nemen in dit mooie, nieuwe wijnmuseum.


¡Salud!, op jullie gezondheid!


Gerelateerde artikelen
Málaga Conarte - Deel I
Málaga Conarte - Deel II

5 opmerkingen:

vilterietje zei

prachtige serie wijnen! ik zal er zeker eens naar zoeken bij de wijnhandel.
lieve groet, riet:)

Shanti zei

Wat heb je dat leuk verteld :-)
Lus wel wijn , lekker een glaasje bij het eten, maar dat wordt dan een pittig wijntje, zoals Merlot of Bordeaux ! Zoet daar hou ik niet zo van.
Doei, fijn weekend verder........

cri-cri zei

een mooi etiket is toch een plus¨plunt, al moet de wijn natuurlijk lekker zijn :-)

zsazsazsu zei

een glaasje wit voor mij met wat tapatjes in 't zonnetje en 't weekend kan niet meer stuk .. maar helaas is de realiteit helemaaaaal anders hier !

Michaja zei

Spaanse wijnen helaas veel te weinig te vinden in FR!!!
Leuk dat je mee doet met mijn give-away. Keuze 2 staat genoteerd!
Fijne avond
Groetjes Michaja