donderdag 13 januari 2011

De Arabische Baden van Ronda


Arabische Baden Ronda
De oude Arabische Baden van Ronda dateren van het einde van de dertiende eeuw. Ze liggen aan de samenvloeiing van de Guadalevin rivier en het beekje met de naam Arroyo de la Culebra. De baden zijn op dezelfde manier opgebouwd als de Romeinse baden. Ze bestaan uit 3 gedeelten:
 1. Een kamer met een stoomketel waar de stoom werd geproduceerd die dan naar kamer 2 en 3 werd geleid.
 2. Een grote ruimte, de belangrijkste, die in drieën is gedeeld met gewelven in baksteen en met de typische Arabische hoefijzervormige bogen op pilaren die ook met bakstenen opgebouwd zijn.
 3. Tenslotte de derde ruimte, de receptie, het begin en eindpunt voor het bezoek aan de baden.
  De "Baños Arabes" - De Arabische Baden van Ronda werden onlangs zeer mooi gerestaureerd en zijn meer dan ooit het bezoeken waard. Je kan er een video bekijken in het Spaans of Engels waarin een beeld gegeven wordt van hoe het er in die tijd in zo'n badhuis aan toeging.
  Aan de hand van duidelijke informatiepanelen kan je ook zien hoe het water naar de baden werd toegevoerd. Er was een scheprad dat het water uit de rivier toevoerde. Dat rad werd in beweging gehouden door een ezel en via een reeks van watergoten kwam het water dan in de baden terecht.

  Arabische baden zijn vooral stoombaden, hoewel er ook een aantal kleinere badkuipen in de ruimtes verwerkt zijn. Het badritueel had een belangrijke sociale en ook religieuze functie, het was tevens een ontmoetingsplaats voor de mensen om uit te rusten en nieuwe energie op te doen. De baden waren gesitueerd  aan de ingang van de stad waar reizigers die aankwamen moesten langsgaan voor ze de stad inkwamen.

  De Arabische baden van Ronda zijn een historisch monument uit de topperiode van het Nazarí rijk van Granada en dateren uit de zelfde periode als het Casa del Gigante. Ze mogen tot de best bewaarde gebouwen van die periode gerekend worden in Spanje.

  Elke donderdag is er meer historisch nieuws over Ronda en omstreken.
  Tot dan! Groetjes van Tante Tuut

  1 opmerking:

  cri-cri zei

  ja zal er eens gedacht moeten van maken ronda te bezoeken ....zo wordt mijn verlanglijstje steeds langer ! :-)