vrijdag 7 januari 2011

De Piquillo Paprika . Tante Tuut .


Waar komt de piquillo paprika vandaan
Alleen de naam van deze beroemde paprika, die zeer goed groeit op het spoelzand van de Ribera (Navarra-noorden van Spanje) in Lodosa (ligt op 74 km van Pamplona), doet veel Spanjaarden watertanden. Van oorsprong komt deze paprika echter uit het zuiden van Amerika en werd door Christoffel Columbus meegebracht naar Europa wanneer deze zijn eerste grote overzeese reis maakte. Nu is de piquillo paprika bekend in gans Spanje. Hij is zo'n 7 cm lang en dieprood. Rauw smaken ze eerder bitter, maar eenmaal boven een open vuur gegrild en onveld, gaan de paprika's goed samen met visschotels en paddestoelen. Ik doe deze paprika heel dikwijls in een revuelto (recept komt later).


Hoe wordt deze piquillo paprika verwerkt

In de fabriek waar de piquillo parika wordt verwerkt komt zeer veel handwerk te pas. Zo ontdoen de arbeidsters de paprika's van hun verkoolde vel, steenaanzet en zaadlijsten. Een arbeidsintensief werkje. Aangezien er altijd wel wat restjes verkoold vel op de paprika's achterblijven en afspoelen uit den boze is, verwijderen de dames met eindeloos geduld en zachte doekjes de resterende stukjes verkoold vel. Daarna worden de piquillo paprika's ingeblikt in hun geheel om op te vullen of in stukjes gesneden om menig stoofpotje met hun smaak te verrijken.


En natuurlijk maak ik ook een recept waar ik deze heerlijke piquillo paprika kan in verwerken, dus nog eventjes geduld vooraleer jullie kunnen meegenieten van deze lekkernij.


Groetjes van Tante Tuut7 opmerkingen:

vilterietje zei

mmmmmm yammie! kanniewachten, kanniewachten op recept! lievegroet en tot....riet:)

sillie zei

oh ik ben ook echt een paprika liefhebber.. ben erg benieuwd naar je recept....spaans->pittig??

Hilde zei

wij gebruiken ook erg vaak paprika in onze gerechten: in de tomaten/spagettisaus tot zelfs in een heuse paprikasoep! Die laatste is echt niet moeilijk om maken: schijfjes of blokjes paprika (om snel te gaan gebruiken we meestal diepvriespaprika), beetje wortel, ajuin, tomaat, peperen (durven er wel een koffielepel cayenne of pili pili in te doen, lekker pikant, daar houden we van), water en bouillonblokjes, alles tot kookpunt brengen en vuur direkt afzetten. Zo kunnen we dan smullen van een heerlijke soep met al dente groentjes!
Benieuwd naar jouw 'revuelto' recept! Groetjes, Hilde

cri-cri zei

ja, receptje is welkom hoor want ik eet vaak paprika!

Anoniem zei

zus,bij ons kun je die kopen in bokalen van het merk plaza del sol in de carrefour, en ze zijn zéér lekker.

zsazsazsu zei

nog een geheim onthuld van die potjes die je hier kunt vinden met opgelegde paprika's ! merci zulle dat je telkens weer iets bijbrengt !

Patty Biermans zei

Hallo tante tuut, heb je site eindelijk weer gevonden en ga je volgen. Heb je die andere site niet meer want ik kreeg geen verhaaltjes meer van je. Vond het wel vreemd dat je mij wel volgde maar dacht daar verder niet bij na. (ben sinds een paar maanden oud-blond, vandaar!) Maar wil nu weer alles volgen wat je schrijft. Knufzz...Peebee