zaterdag 1 januari 2011

Gehaktballetjes in Amandelsaus . Tante Tuut .

Gehaktballetjes in Amandelsaus
We beginnen dit fantastische nieuwe jaar met een overheerlijk recept van "gehaktballetjes in de amandelsaus" dat ik van mijn schoonzusje Carmen heb gekregen. Mijn dochter gaf me zelfs het compliment "Mama, deze keer heb je jezelf weer eens overtroffen" en dat doet ne mens groeien natuurlijk!
Ook wil ik Narciso bedanken voor de lekkere, verse amandelen die de amandelsaus natuurlijk eer aandoen. Dit recept is voor 6 tot 8 personen als onderdeel van een tapas maaltijd.


Wat heb je nodig om de gehaktballen in amandelsaus te bereiden

  • 450 gram gemengd gehakt
  • 1 ei, geklopt
  • 50 gram wit- of bruin brood zonder korst
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • bloem
  • 3 el water
  • 2 el verse bladpeterselie
  • 2 el olijfolie
  • verse nootmuskaat
  • zout en peper
  • citroensap naar smaak
  • lekker zelfgebakken brood
Benodigdheden voor de amandelsaus
  • 115 gram gepelde amandelen
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 25 gram wit- of bruin brood
  • 2 el olijfolie
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 4 dl groentebouillon
  • zout en peper
Bereiding van gehaktballetjes in amandelsaus

Voor de gehaktballetjes
  1. Doe het brood met het water in een kom en laat dit 5 minuten weken.
  2. Knijp daarna het water uit het brood met je handen en doe dit in een aparte kom.
  3. Voeg het gehakt, de ui, de look, de peterselie en het geklopte ei eraan toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  4. Kneed alles goed door elkaar.
  5. Verdeel nu wat bloem over een groot bord en bestuif je handen met bloem.
  6. Maak ongeveer 30 balletjes van het gehaktmengsel en rol elk gehaktballetje door de bloem tot het er helemaal mee bedekt is.
  7. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en bak de gehaktballetjes in 4 a 5 min. in porties tot ze aan alle kanten goed bruin zijn.
  8. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en bewaar de gehaktballetjes in een aparte, schone kom.

Voor de amandelsaus
  1. Verhit de olijfolie in de pan die je hebt gebruikt voor de gehaktballetjes.
  2. Breek het brood in stukjes en voeg dit samen met de amandelen in de pan.
  3. Bak dit brood en de amandelen al roerend op een matig vuur tot alles goudbruin is.
  4. Voeg nu de look toe en bak deze 30 seconden mee.
  5. Giet de droge witte wijn erbij en laat het geheel 1 a 2 minuten pruttelen.
  6. Breng op smaak met peper en zout en laat alles een beetje afkoelen.
  7. Doe het iets afgekoelde amandelmengsel in de keukenmachine.
  8. Voeg de groentebouillon toe en laat de keukenmachine draaien tot er een gladde saus is ontstaan.

Afwerking
  1. Doe de saus terug in de koekenpan en voeg er de gehaktballetjes aan toe.
  2. Laat ze in ongeveer 25 minuten gaar pruttelen in de amandelsaus.
  3. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Schep de gehaktballetjes met de saus in een voorverwarmde schaal en voeg een scheutje citroensap toe.
  5. Strooi er als afwerking wat gehakte peterselie over.
  6. Serveer dit gerecht heet met lekker, zelfgebakken brood om heerlijk in de amandelsaus te soppen.

Geniet van het fotofilmpje dat Wim er heeft bijgemaakt met de verschillende stappen van het recept.



Tot de volgende
Groetjes van Tante Tuut

6 opmerkingen:

vilterietje zei

happy new year! dit lijkt me een uitstekend receptje tegen de nadorst van de jaarwisseling.
lieve groet en tot....riet:)

vilterietje zei

trudis, ik kijk regelmatig op de pagina: al kokend spaans leren, maar......ehhhhh wat zijn gehaktballetjes in het spaans?
lieve groet en tot......riet

Tante Tuut zei

Is al bijgewerkt hoor Riet bij al kokend Spaans leren

zsazsazsu zei

Heerlijk en dan nog met kookvideo bij ... Nigella en Jamier achterna vanuit Spanje ?
Ja daar zit potentieel in !

brigitte.bauwens3 zei

da ga ik zeker eens maken deze week! 't Ziet er heerlijk uit !

Hilde zei

mmmmmm.... dat ziet er heerlijk uit! op deze wijze nog nooit klaargemaakt, nochtans staan gehakballetjes hier vaak op het menu, meestal serveer ik ze met tomatensaus. Dit is een receptje dat ik zeker eens ga uitproberen!