maandag 10 januari 2011

Hoe maak je Ghee . Tante Tuut .

Ghee is een vorm van geklaarde boter, ik heb mijn moeder die term ooit wel eens horen gebruiken. Ghee wordt heel veel in de Indische keuken gebruikt en is pure boter zonder de melkeiwitbestanden. Het zou veel gezonder zijn dan gewone boter en je kan ghee ook op veel hetere temperaturen gebruiken.

Wat heb je nodig om Ghee te maken
  • 1/2 kilo ongezouten, organische boter.
  • Glazen bokaal om de ghee in te bewaren.
  • Kaasdoek of zeefje om de ghee te zeven.
  • Pan met dikke bodem.
Hoe maak je Ghee
  1. Doe de boter in de pan en breng aan de kook.
  2. Wanneer de boter aan de kook komt, draai je het vuur op een laag pitje.
  3. Na een tijdje zal de boter beginnen te schuimen, haal dit schuim er niet af. (Sommige doen dit wel, doe waar jij je het beste bij voelt) Laat het verder koken en doe dan 1 eetlepel water in de boter, het water zorgt ervoor dat het schuim helemaal oplost. (zie video)
  4. Laat de boter ongeveer één uur zachtjes koken zodat al het water eruit kan verdampen, maak wel dat je in de buurt bent en hou het vuur zo laag mogelijk.
  5. De ghee is klaar wanneer de melkproteïnen gekarameliseerd op de bodem van de pan achterblijven en het bovenste deel heldere boter is.
  6. Laat de ghee ietsje afkoelen en giet hem daarna door een kaasdoek of keukenhanddoek of zeefje om het gekarameliseerde, bruine bezinksel te verwijderen.
  7. Je kunt ook gebruik maken van een crock-pot of slowcooker om je ghee te maken, zo hoef je je niet te bekommeren over het verbranden van de boter. Het werkt heel goed, maar je moet er dan wel rekening mee houden dat dit 6 uur kan duren.
  8. Giet de helderklare ghee in glazen bokalen en laat afkoelen. Sluit goed af.
  9. Ghee kan je ongeveer 1 maand op kamertemperatuur bewaren en 3 maanden in de koelkast.
  10. Het geeft je gerechten een aangename nootachtige smaak.
Waar is Ghee goed voor
  • Ghee is rijk aan antioxidanten die het lichaam alleen maar ten goede komen, is een bron van beta-caroteen en vitamine A, D, E en K.
  • Het sterkt het immuun systeem.
  • Ghee heeft geen melkbestanddelen meer, lactose of suiker.
  • Men kan Ghee gebruiken bij zeer hoge temperaturen, hoger dan gewone boter.
  • De vetten in ghee verbeteren de opname van de in vet oplosbare vitamines en mineralen uit andere voedingsmiddelen.
  • Ghee is ook rijk aan boterzuur, een vetzuur met anti-virale eigenschappen, die waarvan men zegt, kanker en tumoren voorkomt.
  • Het toevoegen van ghee aan je dagelijks dieet kan je cholesterol verlagen, maar let ook hier op, overdaad schaadt!
  • Volgens de Ayurveda, ghee gemaakt van koemelk helpt het geheugen, je intellect en je spijsvertering. Ghee bevordert ook de genezing van wonden, houdt de huid glanzend en bevordert de immuniteit.



Groetjes van Tante Tuut

5 opmerkingen:

inge zei

heerlijk al die weetjes van jou...als ik alles wil uitproberen moet ik echt wel dagen van 40h krijgen hoor ;-)

vilterietje zei

mijn lieve man maakt vaker clarified butter, maar nog nooit om te bewaren, dus weer wat geleerd! leuk filmpje trouwens, ik geloof dat de dames er wel zin in hebben.
lieve groet en tot....riet:)
ps: als ik lopend op 2 krukken naar spanje was gekomen, had je nu de sjaal al gehad hihi. doei!!!

sillie zei

:-) ghee heb ik wel eens gehaald bij ind.winkel... helaas moest ik het weggooien want zo heel vaak gebruikte ik het blijkbaar toch niet. maar ja als je het zelf maakt kun je maken wat je nodig hebt...wellicht de volgende keer een idee :-)

Cueva Don Pablo zei

door mijn ayurvedische dokter werd me een drietal jaar geleden ghee aangeraden om mijn darmproblemen opgelost te krijgen en het is dan ook de enige "boter" waar ik geen allergie bij heb. Wij maken om de twee à drie maand een kleine voorraad en het houdt uitstekend in de koelkast.

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Bedankt voor je info Don Pablo!