maandag 17 januari 2011

Wandelen in het Natuurpark Sierra de las Nieves - Zuid Spanje


Wandelpad - Conejeras
Steeds meer wandelaars komen naar Andalusië (Spanje) wandelen en dat is niet te verwonderen want het is hier prachtig. Deze maand hebben we opnieuw de route van de Conejeras gewandeld in het Natuurpark "Sierra de las Nieves" bij Ronda. Het is een gemakkelijke wandeling en we kozen ze om op te warmen voor langere en moeilijkere wandelingen die we dit jaar gepland hebben.

Het Natuurpark Sierra de Las Nieves - letterlijk het Sneeuwgebergte - is een Biosfeerreservaat. Dit betekent dat het een status heeft van beschermd natuurgebied en het bevat bijgevolg een enorme natuurlijke rijkdom. Er liggen veel bewegwijzerde wandelroutes, er zijn recreatiemogelijkheden en de natuur is in elk seizoen adembenemend mooi om van het wandelen te genieten.

De naam "Sierra de Las Nieves" komt door het feit dat in dit gebergte in de wintermaanden, meer in januari en februari eigenlijk, sneeuw blijft liggen. Tot aan de jaren vijftig werd die sneeuw ontgind voor gebruik als koelmiddel voor de opslagplaatsen aan de kust van vis en vlees. De sneeuw werd dan getransporteerd met ezels via de routes die nu vooral dienen als wandelroutes.

De dennebossen van het Natuurpark Sierra de las Nieves strekken zich uit over ongeveer drieduizend hectare en er staat zelfs een denneboom, de "Pinsapo de las Escaleteras" die de status van natuurmonument kreeg. Andere bomen die er veel voorkomen zijn o.a. de Portugese Eik - Quercus faginea subsp. alpestris.
Het bijzondere aan de pinsapo, de pijnboom die hier voorkomt, is dat hij nog een overblijfsel is uit het Tertiaire tijdperk en dat hij vrijwel alleen hier te vinden is in de Serrania van Ronda en ook in de Sierra de Grazalema die ook dicht bij Ronda ligt. De Latijnse naam is Abies pinsapo.

Hieronder in de video kan je zien hoe heerlijk het is om te wandelen in het prachtige natuurgebied van Sierra de las Nieves waar je alleen het geluid van de natuur hoort.


Tot de volgende wandeling!
Groetjes van Tante Tuut

7 opmerkingen:

Hilde zei

Als wandelfanaat heb ik deze post en bijhorend filmpje vol aandacht gelezen en bekeken. Zaaaalig moet dat daar wandelen zijn! Ik noteer dit stuk natuur alvast in mijn Spanje-reisgids, want ook op vakantie zoeken wij interessante en mooie plekken om te wandelen.
Gisteren waren wij op stap in het natuurgebied "Kalkense Meersen", een groot (800ha) vochtig grasland boven de Schelde, tussen Schellebelle en Kalken, waar het rustig wandelen is. Ik vertel er nog wel over.... ¡Hasta luego! Hilde

vilterietje zei

ik zou haast willen dat ik een wandelaar was, maar helaas: ik ben meer een fietser, wandelen hooguit 5 km. heb wel genoten van het filmpje.
lieve groet en tot....riet:)

Michaja zei

Prachtig is het daar!
Heb lang geleden met een een uitwisselingsproject mee gedaan en ben toen ruim een week in Andelusië geweest. In Sevilla maar ook in een dorpje maar welk dorpje dat was weet ik niet meer. Ik weet wel nog dat we naar een heel mooie natuur reservaat zijn geweest waar een groot meer was met flamenco's (is dat daar??) en dat er daar een wandelroute was die als ik me niet vergis de koningsroute of zoiets genoemd werd. Die hebben wij niet gelopen omdat die nogal gevaarlijk schijnt te zijn.
Fijne avond
Groetjes Michaja

zsazsazsu zei

ik ben jaloersssssssss !
Ik kom naar de Costa Almeria op studiereis in mei, maar da's nog steeds een beetje te ver af
van jou hé om effe binnen te wippen.

Tante Tuut zei

@Michaja, ik ben er bijna zeker van dat je toen in het natuurpark La Doñana bent geweest. Het is er inderdaad heel prachtig!

Tante Tuut zei

@Zsazsazsu, Almeria is inderdaad nog een heel eind van hier, maar als je een uitstap naar Malaga doet, dan kunnen we elkaar misschien daar zien?

Anoniem zei

prachtig ! We brengen zeker onze wandelschoenen mee in april. ..... was't maar al zover !