woensdag 12 januari 2011

Woensdag - Muziekdag - Ojos de Brujo

De groep Ojos de Brujo (ogen van de tovenaar) werd opgericht in Barcelona (Spanje) in 1996. Ze brengen een mengeling van flamenco met andere stijlen zoals, reggae, hip-hop, rock en andere elektronische muziek.
In de muziekwinkels worden ze ondergebracht bij de categorie Flamenco Nuevo (nieuwe flamenco).

Met het album Bari, de Techari CD+Digibook en de Live-DVD Touring Bari hebben deze fantastische muzikanten alleszins ons hart veroverd.
De muziekstijl Rumba Catalana wordt nu vaak met de groep Ojos de Brujo geassocieerd. Het ritme van de rumba kennen de meeste mensen van de wereldberoemde Gipsy Kings, ja die mannen van "Bamboleo". Puur historisch gezien is rumba eigenlijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De zigeuners van het noorden van Spanje, de regio van Barcelona dus, hebben de rumba geïntegreerd in de flamenco en vandaar dat men dat de Rumba Catalana gaan heten is - de rumba van Catalonië (Spanje).
"Ventilaor Rumba 80" en ook het nummer "Sultanas de Merkaíllo" zijn perfecte voorbeelden van dit soort rumba.
Maar flamenco is meer dan alleen rumba uiteraard en dat weten de muzikanten van Ojos de Brujo maar al te goed. Ze brengen in het album Barí dan ook diverse odes aan de grootmeesters van de flamenco zoals Camarón en bv. ook Fernanda de Utrera, zij wordt aanzien als één van de allergrootste cantaoras binnen de flamenco.

Ojos de Brujo kennen hun klassiekers en brengen een hedendaagse versie van de thema's die al jarenlang gezongen en gespeeld worden door de gitanos en gitanas in het zuiden van Spanje.
De band uit Barcelona is al te zien geweest over de hele wereld en wij zagen ze trouwens voor het eerst in de N9 in Eeklo (België) waar ze een enorm energieke set speelden. We lieten toen onze Barí CD door hen signeren.

De ritmesectie met de formidabele percussionisten op cajón, is uniek. Luister bijvoorbeeld eens naar "Acción Reacción Repercusión". Ze speelden op grotere shows ook al samen met andere topmuzikanten en zangers zoals Martirio, de Patriarcas de la Rumba, Peret en Dani van Macaco.
Een mooie live opname is "Tanguillos Marineros" van de Techarí live CD met DVD te zien en te horen. Daarin komt een duet met Martirio, zangeres met een unieke stem en een buitengewoon repertoire.
Meer over haar in een volgende post.
Om in de sfeer te komen hier alvast een rumbaatje van Ojos de Brujo - "Sultanas de Merkaillo"

4 opmerkingen:

Saskia zei

Ik ontdekte je blog via Elza D. en aangezien het eerste bericht dat ik zag over Ojos de Brujo ging, ben ik meteen verkocht! Ik leerde de groep kennen door hun cd Techari die een paar jaar geleden aangeraden werd in de Fnac en die ik stiekem kocht omdat het hoesje zo mooi was. Maar ook de muziek is fantastisch en ik heb de cd al ontzettend veel beluisterd. Ik zag ze ook al één keer live aan het werk op het Cactusfestival, maar daar vielen ze jammer genoeg wat tegen. Ze moesten dan ook ergens in de namiddag spelen en waren duidelijk vermoeid van al het touren waardoor heel de show een uitgebluste indruk naliet. Maar ik wil ze graag nog eens een tweede kans geven!

Tante Tuut zei

@Saskia, ze zijn zeker de moeite waard om ze nog een tweede kans te geven!

vilterietje zei

heerlijk zomers melodietje dat je de hele dag in je kop blijft zitten. groetjes en tot....riet:)

cri-cri zei

heerlijk op zp´n grijze dag :-)