woensdag 26 januari 2011

Woensdag - Muziekdag - Son de la Frontera

We kennen Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera, Cortes de la Frontera, Moron de la Frontera, Jimena de la Frontera, als mooie steden en dorpjes in Andalusië (Zuid-Spanje), maar als we het over muziek hebben dan is Son de la Frontera zeker één van onze favorieten bij de nieuwe flamenco, de zogenaamde NUEVO FLAMENCO. Het is duidelijk dat de naam van de groep een woordspeling is op deze steden die in het zuiden van Spanje ook vroeger letterlijk de "grens" (frontera) waren van het Arabische zuiden, meerbepaald Morón de la Frontera, een plaats in de buurt van Sevilla die bekend is om de gitaarstijl van Diego del Gastor. Ze noemen dit de "toque de Morón".

Het eerste album van Son de la Frontera, met dezelfde titel, is opgedragen aan deze Diego del Gastor en bevat prachtige versies van composities van de ondertussen overleden Diego. De tweede CD van Son de la Frontera heet "Cal", heeft een prachtige zwart-wit foto op de hoes en betekende in 2006 de grote doorbraak voor deze bijzondere groep.Het speciale aan Son de la Frontera is dat ze enerzijds trouw zijn aan de roots van de flamenco door een speeltechniek te gebruiken van één van de grote figuren in de flamenco (gitaar) geschiedenis en anderzijds door er een nieuw instrument bij te voegen, namelijk de Cubaanse tres. De gitarist van Son de la Frontera, die dit type gitaar bovendien buitengewoon goed speelt is de zoon van Martirio Raúl Rodríguez. 

Raúl speelde trouwens ook al samen met Ojos de Brujo en is te zien samen met Martirio, zijn moeder, op de live DVD Techari van Ojos de Brujo.5 opmerkingen:

ABACAXI and HORTELÂ zei

Heerlijk die muziek, zeker op zo'n druilerige dag als vandaag, ik hoop dat het bij jou beter is!
Bisous vanuit Versailles,
Chantal

vilterietje zei

zaaaaalig! de spirit van de muziek is zo aanstekelijk. thanks, lieve groet, riet:)

Hilde zei

leuk die flamenco sound, maar ik denk je dit pas echt ten volle ter plekke in Spanje en bij een live concert kan appreciëren; Probeer dan de voetjes maar eens stil te houden! groetjes, Hilde

Nicoleniplac zei

Heb de CD nog in jullie winkeltje gekocht,en ligt hier nog veel op.Ik volg jullie blog hoor, maar reactie geven is tot nu nog niet gelukt.Ben nu ook zelf een blog aan 't maken.Spijtig dat je niet meer in de buurt bent om mij te helpen.Groetjes,Nicole

Tante Tuut zei

Ah Nicole, reuzeblij dat je ook in blogland bent!!! En vuur je vragen maar op mij af, ik help je wel!
Dikke knuf van Trudis