donderdag 3 februari 2011

De Rondeense Heilige Maagd van de Vrede . Tante Tuut .

"Inwoner van Ronda, versiert uw balkon en ga mee met de Heilige Maagd !..." - ¡RONDEÑO! ENGALANA TU BALCÓN Y ACOMPAÑA A LA VIRGEN - Op die manier worden de Rondenen aangespoord om mee te doen met de processie van de Virgen de la Paz, Ronda's Heilige Maagd van de Vrede.
Ieder jaar aan het begin van de maand mei wordt Nuestra Señora de la Paz, patrones van de stad en eeuwige burgemeesteres, geëerd met een processie.

De kerk van de Heilige Maagd van de Vrede dateert van het einde van de zeventiende eeuw, begin achttiende eeuw en kan je vinden in het oude stadsgedeelte van Ronda, La Ciudad. Wij woonden daar een tijd vlakbij en zagen verschillende keren de processie aan onze deur passeren. Het is een wonderlijk schouwspel waarbij je onder de indruk komt van de devotie van sommige mensen voor deze patrones van Ronda.
De video hieronder toont een reportage van de viering ter ere van deze Virgen de la Paz.

In het kerkje waar de Heilige Maagd van de Vrede normaal "woont" bevindt zich ook de zilveren urne van de zalig verklaarde broeder Diego José de Cádiz.  Het kerkje bestaat uit één enkel schip en heeft verschillende altaren. Het ligt aan een vredig pleintje in het oude centrum dichtbij het mooie hotel San Gabriel. Op het pleintje staat ook een standbeeld van die Diego de Cádiz. De Iglesia de la Virgen de la Paz, wordt als één van de mooiste barokgebouwen van de stad beschouwd.
Aan het begin van het jaar is er een andere processie die vertrekt vanaf de Iglesia de la Merced met de patrones van Ronda. De foto hiernaast is genomen tijdens deze processie.
Je hoeft niet gelovig te zijn om ook hiervan eens te genieten. In elk geval heerst er een aparte sfeer rond deze gebeurtenissen en iedereen geeft er de betekenis aan die hij of zij zelf wil uiteraard.

De Virgen de la Paz wordt gekleed in prachtige gewaden met goudbrokaat en zilverdraad. En dit wordt allemaal met de hand gemaakt en hersteld.

Vredige groeten van nonkel Wim.


3 opmerkingen:

cri-cri zei

zo eens een volkse processie beleven staat op mijn verlanglijstje ...ik word gelukkig heeeeeeeeeeeeeeel oud :-))

vilterietje zei

heerlijk, zo'n processie! ik kan genieten van de muziek, de mensen en de zang:)

Shanti zei

Genieten, leuk dat filmpje kunnen we even mee kijken, straks voor de vrede...dat kunnen we op moment wel gebruiken in de wereld. Fijne avond.