vrijdag 25 februari 2011

Empanadas a la Tante Tuut

Vorige maand kreeg ik via één van mijn FB-vrienden bijna dagelijks van die heerlijke kooksels uit Colombia te zien. Mijn vriendin is namelijk Colombiaanse, woont in Duitsland en was voor enige tijd op vakantie bij haar familie. Na al die heerlijke emapanadas, guisados, arepas... te zien kreeg ik natuurlijk wel zin om het één en ander uit te proberen. Dus speciaal voor jou Cata, een ode aan Colombia! Especialmente para tí Cata y tu país!

Wat heb je nodig om empanadas te maken
Voor de vulling (zo heb ik ze klaargemaakt)

  • 1 grote cebollino (dat zijn van die verse uien met het groen er nog aan, sorry, maar ik ken de naam niet meer in het Nederlands-zie foto)
  • 2 grote knoflooktenen
  • 2 wortels
  • handvol oesterzwammem (setas)
  • 2 gekookte aardappelen
  • 250 gr rundergehakt
  • olijfolie
  • garam masala
  • geraspte gember
  • zout en versgemalen zwarte peper
Voor het deeg

  • warm water
  • geel maïs meel
  • snuifje zout
Hoe maak je deze empanadas


  1. Snij de cebollino en de look heel fijn en fruit deze in een pan met olijfolie.
  2. Doe er daarna de in kleine blokjes gesneden wortelen bij en laat eventjes stoven met het deksel op de pan, strooi er wat geraspte gember over heen.
  3. Voeg de oesterzwammen in de pan en doe ook nog wat olijfolie erbij. Blijf nu goed roeren.
  4. Tenslotte voeg je de in blokjes gesneden, gekookte aardappelen eraan toe.
  5. Bak in een andere pan het gehakt in een beetje olijfolie met garam masala, zout en versgemalen zwarte peper.
  6. Meng het gehakt samen met het groentemengsel en laat afkoelen.
Het deeg maken en afwerken

  1. Breng water aan de kook, zeker tweemaal zoveel als de bloem die je gebruikt.
  2. Ik heb de slechte gewoonte van mijn bloem nooit af te meten. Maar neem voor dit geval 2 a 3 mokken maïsmeel en doe dit in een kom met een snuifje zout.
  3. Doe er zoveel water bij dat nodig is, laat tussentijds het deeg even bekomen zodat het maïsmeel het water kan absorberen.
  4. Daarna verder kneden totdat je een deeg bekomt die aanvoelt als plastecine.
  5. Neem nu een grote plastic tas en snij deze open.
  6. Leg een bolletje in het midden van het plastic en doe de andere flap erboven. Nu het deeg uitrollen tot je een cirkel bekomt.
  7. Een beetje van je vulling op het deeg leggen, dubbel vouwen en met een tas of soepkom er de vorm uitduwen. Dit zie je heel duidelijk in het filmpje dat hieronder staat.
  8. De empanadas frituren in voldoende olijfolie in een pan totdat ze goudbruin zijn.

Smullen maar, dit recept smaakt naar meer!
!Bien provecho! Tante Tuut

19 opmerkingen:

Saskia zei

Mmm ziet er heerlijk uit! En maïsmeel is helemaal glutenvrij, dus dat moet ik ook eens proberen! Frituur jij ze in een frituurketel of gewoon in een ruime pan? Ik ben daar altijd een beetje bang van :).

Tante Tuut zei

@Saskia, ik frituur altijd in een gewone pan dan heb je er meer controle over vind ik, ik hou niet van frietketels.

Cash en Els zei

Lijkt me een hoop werk maar hmmmm lijkt me ook zalig!!

Mandy zei

Dat ziet er lekker uit zeg! Ga ik zeker een keer proberen te maken. Als ik cebollino laat vertalen door google, krijg ik bieslook. Dat zal de bedoeling niet zijn toch? Eerder bosui of zo denk ik.

Bedankt voor het recept,ik wens je een fijn weekend!

Shanti zei

leuk dat je het recept geeft, ziet er heerlijk uit en aan de ingedrienten te zien smaakt het ook super. Ben gek op eten, het water loopt me al in de mond :-) Doei, fijn weekend !

spookjes zei

dat moet lekker zijn !
al heel lang geleden dat ik het zelf nog eens at/maakte maar krijg er toch weer zin in spijtig dat het wel een werkje is !

zsazsazsu zei

yummy recipe again !

vicarno's mama zei

oh... wat een heerlijk recept! Bedankt

vilterietje zei

lijkt me heerlijk met een pittige pruimen confiture:)

Saartje Kraal zei

mmm ziet er lekker uit! Ga ik zeker eens proberen!
Groetjes van Saartje

De Merle zei

Wat handig om dat deeg met plastic zak uit te rollen! en wat een vrolijke chef Freddy (?) Ik ga het zeker eens proberen Trudis,

Groetjes, Karin ---de Merle---

Patty Biermans zei

Héééééérlijke empanada's! Had ze wel ooit eens gemaakt met erwtjes en kip geloof ik maar dat recept wat ik kwijt. Dit ga ik zeker maken. Knufzz...Peebe

Hilde zei

de vulling maken zie ik zeker zitten, voor het deeg heb ik een beetje schrik want dat lijkt me niet zo simpel.... maar ik zal het zeker en vast eens proberen. Doet me een klein beetje aan de Rwandese sambusas denken, dus dat kan niet anders dan heerlijk zijn! merci voor 't receptje! groetjes, Hilde

Michaja zei

Dat ziet er heel erg lekker uit!! Maar het lijkt me wel een hoop werk of valt dat wel mee?
Een heel fijn weekend!
Groetjes Michaja

rozemie zei

Wow, wat een heerlijk probeer-recept. Wat leuk dat je er dat vrolijke filmpje bijdoet. Ik denk dat je de ui kan vervangen door lente-uitjes hier.
Ga dit zeker proberen, bedankt !

cri-cri zei

zal eens een tante tuut receptenweek moeten inlassen hoor ;-)

Het Thuisproject zei

Kwijl....

Omdat je één van de eerste trouwe volgers bent van mijn blogje, heb ik je de liebster blog doorgegeven. Dankjewel!

Daan zei

OOoo, ik krijg er honger van! Ik ga eens een poging wagen :-)

Mariken van Eijndt zei

Mmmm, lekker. Het is dat het nu zulk warm weer is... Even geduld tot na de druivenpluk dan maar - als ik dat zolang volhoud!