maandag 7 februari 2011

Koken met de Zon . Tante Tuut .

Gisteren hebben we onze solar cooker ingewijd en hebben we een heerlijke stoofpot bereid met kip en een heleboel verse groenten. Koken met de zon is hier in Zuid Spanje een fluitje van een cent. Alhoewel het nog maar februari is moet je heel voorzichtig te werk gaan want de zon verbrandt je eten terwijl je er staat op te kijken.

Je ziet op de foto dat ik twee verschillende kookpotten gebruik. Welnu de zwarte kookpot bleek een veel te dunne bodem te hebben met als gevolg dat het eten aanbrandde. Dan maar de rode sudderpot genomen en opnieuw begonnen, ondertussen waren er wat wolkensluiers komen aanwaaien en die zorgden er gelukkig voor dat de zonnestralen zo sterk niet waren. Na ongeveer anderhalf uur was het eten reeds gaar! En wij dachten dat dit zeker drie uur ging duren.

Stoofpot van kip en groenten - Koken met de zon

Benodigheden
 • 1 kip in stukken gesneden
 • 3 grote aardappelen
 • 2 kleine courgettes
 • 1 grote ui
 • 3 knoflooktenen
 • 3 wortels
 • 1 rode paprika
 • 1 kleine broccoli
 • curry kruiden
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • extra gember
 • olijfolie extra virgen
Bereiding
 1. Snij alle groenten in fijne stukken vooraleer je begint te koken met de zon!
 2. Kruidt de kip met de curry kruiden.
 3. Giet voldoende olie in de pan en braadt hierin de kip aan beide kanten aan. Haal daarna de kip eruit en hou apart.
 4. Fruit nu in dezelfde pan de ui en knoflook en voeg daarna de paprika en wortelen toe, breng op smaak met de specerijen. Roer goed zodat de groenten de kans niet krijgen om aan te branden :-)
 5. Voeg daarna de courgette, de broccoli en de aardappelen toe en voeg ook wat water eraan toe.
 6. Laat sudderen en zorg ervoor dat de weerkaatsing van de zon in het midden van de kookpot blijft.
 7. Roer zeker iedere 10 minuten goed om, ik neem hiervoor de pan van zijn staander en zet hem op tafel. Zet daarna de kookpot met de andere kant naar de zon gericht terug in de zonnekoker.
 8. Na ongeveer een half uur mag je ook de kip eraan toevoegen en lekker verder laten stoven.
 9. Draai de solar cooker met de zon mee want je zal merken dat je dit zeker ieder half uur moet doen en stel hem bij.
 10. Wanneer alles gaar is kan je gezellig tafelen en genieten van je gezelschap.
 11. Wat ook nog belangrijk is, zet altijd een zonnebril op wanneer je met een solar cooker werkt om je ogen te beschermen tegen de felle zonnestralen die weerkaatsen vanuit de zonnekoker.
We moeten nog veel leren en straks ga ik eens googlen voor lekkere recepten want vanaf nu zullen we meer en meer  gaan koken met de zon.
Groetjes van Tante Tuut

12 opmerkingen:

Cash en Els zei

Wat een slim ding joh!! Dus als de zon maar schijnt kun je hem gebruiken?Ik zie dat het al 16C is bij jullie, hm heerlijk, hier rond de 9C.

Anoniem zei

Fantastisch zeg ! En ondertussen kun je zelf wat genieten van de eerste warmte.
Dat wil ik zien in april hoor ! Brigitte

Hilde zei

Een solar cooker.... daar had ik nog nooit van gehoord! Koken op zonne-energie, lijkt me fantastisch! Gezellig buiten koken lijkt me zalig, zo hoef je geen uren binnen in de keuken in de potten te staan roeren terwijl buiten het zonnetje zo heerlijk schijnt. Bovendien is het waarschijnlijk heel wat gezonder dan 'barbacoa'! Laat het jullie smaken en nog veel culinair genot en heerlijke gerechten met de solar cooker! Groetjes, Hilde

vilterietje zei

het lijkt me echt het einde, maar mijn ideetje om het voor de camper te gebruiken, zal niet doorgaan. de camper gaat alleen naar schotland en het weer is te wisselvallig daar om buiten te eten. voor ons achtertuintje lijkt het een goed idee, dus ik ga informatie over soorten en prijzen uitzoeken. lieve groet en dankjewel, riet:)

Tante Tuut zei

@vilterietje. Je hebt ook kleinere exemplaren en inklapbare zonneovens en met een licht bewolkte hemel kun je ook al koken hoor, het duurt alleen wat langer.

Tante Tuut zei

@Brigitte, we zullen er zeker samen op koken :-)
@Hilde, inderdaad het is veel gezonder dan barbacoa!

cri-cri zei

lijkt me heerlijk,eco en vermoedelijk ook wel gezonder ... alleen weet ik niet of wij hier genoeg zon daarvoor hebben, of is zon achter een grijs wolkendek ook voldoende ? ...nu ze beloven hier betere zomers , dus misschien wordt het hier ook mogelijk :-)

Patty Biermans zei

Wat een geluksvogels zijn jullie! In februari al buiten koken. Zaaaaaalig.... Geniet maar lekker van jullie stoofpotje. Zal het morgen koken, maar dan gewoon op het gas. Knufzz....Peebee

Michaja zei

Geweldig om zo je eten te koken!!

Helmi zei

Goed bezig!
grt, Helmi

Shanti zei

Wat super dit zeg :-) Heerlijk om zo gebruik te maken van de zonenergie ! Doei fijne avond !

kathleen zei

lijkt me een superrecept,ga het hier ook eens proberen maar dan op mijn gewoon kookvuur