donderdag 10 februari 2011

Museum van de Struikrovers - Bandolero Museum Ronda . Tante Tuut .

In het oude stadscentrum van Ronda (Zuid Spanje) kan je sinds mei 1995 het Museum van de Struikrovers - Museo del Bandolero bezoeken. Het is een thema museum dat een overzicht geeft van de geschiedenis van de struikroverij, het banditisme, een fenomeen dat in de negentiende eeuw begon en dat nog tot het begin van de twintigste eeuw heeft voortgeduurd.

De namen van beruchte struikrovers leven nog steeds voort hier in de Serrania van Ronda. Tragabuches, Pasos Largos en El Tempranillo waren figuren die enerzijds gevreesd werden door de rijken en anderzijds bewonderd door de gewone man. Ze overvielen postkoetsen en troggelden geld af bij de elite. Stelen van de rijken om te geven aan de armen, .....soms .....

Het Museum van de Struikrovers heeft 5 zalen:  1. Romantische reizigers en documenten : hier zijn doopakten, geboorteakten, overlijdensakten en huwelijksaankondigingen te zien van de rovers en ook officiële documenten, prenten, olieverfschilderijen en tekeningen uit de oude tijd.
  2. Beleef de avonturen van de struikrovers : waarom wordt men struikrover? Hier kan je helemaal in de sfeer komen van hoe het moet geweest zijn in die tijden met diorama's, kijken hoe een taverne er toen uitzag, scenes van een gijzeling zien en er is ook een kerker nagebouwd waar "Pasos Largos" zijn laatste dagen beleefde. Verder zijn er ook foto's, stempels, kledij, munten en persoonlijke bezittingen van de bandoleros te bekijken.
  3. De mannen en hun namen : deze zaal is opgedragen aan de befaamde struikrovers uit de romantische periode van het banditisme. Je kan hier ontdekken wie Diego Corriente, José María Hinojosa "El Tempranillo" en José Ulloa "El Tragabuches"onsterfelijk" waren en hun verhalen en levenswandel te weten komen
  4. De bestrijders van het banditisme : hier is het uniform te zien van de "Getares", een strijdmacht die later uitgroeide tot de Guardia Civil en die opgericht werd door de hertog van Ahumada. Met foto's is ook te zien hoe de uniformen verder evolueerden in de tijd.
  5. Wapens en getuigenissen : deze struikrovers zijn een deel van de geschiedenis en daarom zijn ze ook in allerlei boeken beschreven. Er is een bibliotheek met 195 boeken geschreven door mensen die het beleefd hebben vanaf 1823 tot op heden. In deze zaal zijn ook originele wapens te zien die deze struikrovers hadden: donderbussen, gigantische messen, pistolen en schietgeweren. Hier zijn ook maquettes te zien die historische gebeurtenissen weergeven tussen de struikrovers en de veiligheidsdiensten.
Wie Ronda bezoekt en interesse heeft in deze bewogen geschiedenis van de Serranía kan zeker zijn hartje ophalen in dit piraatachtige Museum van de Struikrovers - Museo del Bandolero.
Adres: Calle Armiñan nº65 - Ronda - Zuid-Spanje

5 opmerkingen:

vilterietje zei

bijzonder stukje, ik denk dat ik wel een boekje wil lezen over de struikrovers, dus: ik ga op zoek:)

Michaja zei

Leuk om te lezen! Wij gaan wellicht in april naar Spanje maar (helaas) gaan we dan niet zo ver. Meer in de omgeving van Barcelona, Tarragona. Dan hoeven we niet zo ver te rijden :)

Patty Biermans zei

Het is toch overal hetzelfde met die boeven. Hier in de buurt van de grens met belgie hebben we ook heel wat verhalen over struikrovers. Leuk om te lezen wat ze allemaal uitspookten. Knufzz...Peebee

vilterietje zei

trudis, semana blanca, is dat zoiets als onze goede week, van palmpasen tot paaszondag?

Tante Tuut zei

@Vilterietje, semana blanca noemen ze hier de week van het carnavalverlof. De week voor pasen noemt de Semana Santa (de heilige week)