woensdag 23 februari 2011

Muziekdag - Chano Dominguez & Paquito d'Rivera .Tante Tuut .

Jazz wordt ook in Spanje gespeeld en Chano Dominguez, pianist uit Cadiz is zeker één van de grootste en  bekendste jazz pianisten uit Spanje. Hij speelde in het Teatro Real in Madrid een aantal jaren geleden samen met een andere jazzmuzikant van wereldformaat Paquito d'Rivera. In het latin-jazz genre een toppunt in de carrière van beide musici en het werd gelukkig geregistreerd op een prachtige live DVD met de titel "Quartier Latin".
Het optreden vond plaats terwijl in het theater "La Bohème" werd opgevoerd en het decor is dan ook de ideale achtergrond voor dit soort muziek.

Paquito d'Rivera komt uit Cuba en speelt saxofoon en klarinet. Hij is dé naam in Latin Jazz samen met Dizzy Gillespie en Gato Barbieri.
Chano Dominguez kwam in contact met muziek door zijn vader die een groot flamenco liefhebber was en aan het begin van de jaren negentig bracht hij flamenco ritmes en jazzstijlen samen en dit werd dan als "flamenco jazz" betiteld.


Een goed voorbeeld van een furieuze fusie van flamenco en jazz is "Vámonos pa' Cai" - andalusisch voor "Laat ons naar Cadiz gaan!". Volle bak buleria en op z'n Cubaans Spaans "Pura Candela".
Het concert duurt in totaal ruim anderhalf uur en met de bezetting Angá Díaz-percussie, Mar Miralta - drums, Mario Rossy - bass en Israel Suárez "Piraña" - flamenco percussie, is het een lust voor oog en oor.

Pure jazz met vleugjes salsa, flamenco, tango, bolero en afro-latino elementen.
De DVD werd uitgegeven bij Opus Arte in 2007 met de titel
PAQUITO D'RIVERA & CHANO DOMÍNGUEZ, Quartier Latin.

6 opmerkingen:

Mandy zei

Goedemorgen,

ik heb er naar geluisterd en ik vlieg zo 30 jaar terug in de tijd zeg! Mijn vader, een absolute jazz-fanaat, luisterde heel vaak naar dit soort jazz. Vroeger kon ik zijn muziek niet zo goed waarderen,maar tegenwoordig luister ik er zelf ook regelmatig naar, maar meer de easy-listening jazz zeg maar. Leuk dit fragment....bedankt voor het delen Trudis!

Hartelijke groeten, Mandy

cri-cri zei

brengt me terug naar de Damberd avonden in Gent ... waar ik af en toe nog wel eens neerstrijk ;-)

sillie zei

klinkt absoluut mooi, ik dnek dat mn vader t ook egr mooi zou vinden, k laat het hem snel eens horen

Tante Tuut zei

@cri-cri De Dambert avonden :-) ik ben er ook menige keer neegestreken in de vijf jaar dat ik in Gent woonde!
@Mandy, vroeger kon ik deze muziek ook niet pruimen, nu brengt het me tot rust;-)
@sillie Mijn absolute favoriete liedje van Paquito is Tico tico, dit brengt mij altijd in een vrolijke stemming

Hilde zei

jazz is minder mijn ding, ik vind de saxofoon vaak nogal te 'overheersend'. Mij brengt dit genre niet echt tot rust... Hasta luego, Hilde

vilterietje zei

ja, en wij hollanders maar danken dat alleen jan veen en candy dulfer piano en sax kunnen spelen:)
heerlijke muziek!