woensdag 2 februari 2011

Peret en zijn Rumba Catalana

De Rumba Catalana bestaat al hééééééél lang. De man waarmee het allemaal begon heet Peret en is nog lang niet dood. Met het leuke liedje "El Muerto Vivo" - de levende dode, kwam hij trouwens onlangs weer in de hitparade terecht en in de kleurrijke video zingt niemand minder dan Marina, de zangeres van Ojos de Brujo vrolijk mee met deze oude knar.

De ietwat oudere lezers onder jullie kennen misschien nog de hit die Peret heel veel jaren geleden had met "Borriquito". In het jaar 1971 een grote zomerhit in Vlaanderen en Nederland. Pere Pubill Calaf, zijn echte naam, is een zanger en componist die binnenkort 77 jaar wordt en onlangs een kanker heeft overwonnen.
Tegelijk met het massatoerisme die naar Spanje trok, kreeg Peret grote populariteit met zijn rumba's.

Tussen 1982 en de jaren negentig is hij een tijd volledig gestopt met muziek maken en maakte hij deel uit van de Evangelische kerk van Philadelphia.
In 2000 werd Peret als het ware terug ontdekt met de CD "El rey de la Rumba" waaraan ook artiesten zoals David Byrne, Jarabe de Palo, Carlos Jean en Jabier Muguruza meewerkten.

In 2007, het jaar dat we hier in Spanje aankwamen bracht Peret "Que levante el dedo" uit. Een leuke CD met meestal rumba's met scherpe, humoristische teksten en aanstekelijke ritmes en melodietjes. Bijvoorbeeld het titelnummer dat een aanklacht is tegen de hypocrisie van mensen.¡Que levante el dedo!
Een kort stukje tekst ter illustratie:
Tabacalera, puro veneno (de tabakfabrikanten , puur vergif)  El que dice que no vende nada, Que levante el dedo - hij die zegt dat hij niets verkoopt, dat hij maar eens zijn vinger opsteekt ....
Jalamandru is ook heel plezant, het begint met een sambaritme en gaat over iemand die klaagt tegen zijn dokter dat hij aankomt door water te drinken.
In elk geval ook als je geen Spaans verstaat, plezante swingende Spaanse popmuziek en Rumba Catalana door de uitvinder zelf.

In 2009 bracht Peret nog een Cd uit met als titel "De los cobardes nunca se ha escrito nada" - Van de lafaards hebben ze nooit iets opgeschreven. Op deze Cd staat ook  het nummer "El muerto Vivo"

6 opmerkingen:

vilterietje zei

wat een enthousiaste vent! heerlijk om te zien dat er nog leven is na je 70ste. music is magic!
lieve groet, riet:)

cri-cri zei

daar word je vanzelf vrolijk van !! heerlijk ;-)

Patty Biermans zei

Wat leuk om te horen dat Peret nog leeft. Toen ik 16 was moest ik elke avond afwassen en dan stond op de keukentafel en draagbare pickup met twee singletjes, volgens mij was er eentje van Peret en eentje van de Beatles. Ik weet alleen niet meer hoe dat liedje van Peret heet. Op wiki kan ik niets vinden. Maar wel leuk dat jij er een stuk over schrijft. Hugss....Peebee

zsazsazsu zei

zit zelfs een beetje merengue in vind ik !
Ja wie kende die Borriquito niet, zelfs al verstonden we er destijds geen yota van, we
kweelden naarstig mee. Nostalgie !

Hilde zei

!Me encanta!

Janny zei

Heerlijke muziek van die Peret. En....óf ik die Borriquito ken.....ik had een collega, die hem zong als ik naar hem belde, geweldig....! Ik ga je site volgen, zoals je misschien al hebt gezien. Mijn zwager en schoonzus wonen sinds een paar jaar ook in Spanje/Javea/Alicante.... en hebben ook geweldig naar hun zin. Groet, Janny