maandag 12 december 2011

De Dolmens van Antequera (Zuid-Spanje) . Tante Tuut .

Dolmen van Menga
De Dolmens van Antequera (Spanje) zijn zeker de moeite waard om te bezoeken . Deze megalithische monumenten zijn gebouwd door de eerste agrarische gemeenschappen die zich op de vruchtbare gronden vestigden van het Guadalhorce dal en zijn de eerste vormen van monumentale architectuur in de Europese prehistorie.  Ze zijn gebouwd volgens de orthostatentechniek, dit wil zeggen met verticaal geplaatste stenen en stammen uit het Neolithicum ongeveer 6500 jaar geleden.

De Dolmengroep van Antequera (Spanje)


Dolmen van Viera

  • De dolmengroep wordt gevormd door de de dolmens van Menga, Viera en El Romeral. De dolmen van Menga en Viera bevinden zich beiden op een grafheuvel, iets buiten het centrum van Antequera, deze grafheuvels hebben twee belangrijke functies. Ze vormen een referentiepunt in het landschap en dienen om de dolmens te beschermen.
  • De dolmen van El Romeral bevindt zich op ongeveer 4 km afstand van Menga en Viera en heeft een valse koepel met wanden die zijn opgetrokken uit op elkaar gestapelde natuurstenen.
  • Deze dolmengroep waren vooral begraafplaatsen en werden ook gebruikt voor ceremonies die te maken hadden met de vruchtbaarheid van de aarde en de herdenking van de voorouders.

De dolmens van Menga en Viera (Antequera - Spanje)

Peña de los enamorados
  • Ik wil toch nog even iets meer vertellen over deze twee dolmens omdat deze bijdragen aan het bijzondere karakter van het megalitische complex van Antequera. 
  • Hun relatie met de prominent aanwezige rotsformatie, Peña de los enamorados (Rots der geliefden) valt direct op. De rots lijkt op een gezicht van een slapende vrouw. La cara del Indio genoemd door de Spanjaarden.
  • De Peña is een zeer krachtig symbool in het landschap van Antequera, toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de realtie tussen de rots en de dolmen. Wellicht is dit een plek die heilig was voor de mens en die hij als centrum van de wereld beschouwde.
  • De dolmen van Menga is in één lijn gebouwd met de Peña en wijkt daardoor volledig af van de standaardbouwrichting van de dolmens op het Iberisch Schiereiland. Zo is het echter zeer duidelijk dat er sprake is van meer dan alleen maar een geografisch gegeven.
  • De dolmen van Viera daarentegen is wel gebouwd volgens die standaardbouwrichting en bestaat uit een lange gang met aan het einde een vierkante grafkamer. Hij is net zoals Menga gebouwd volgens de orthostatentechniek, dus met rechtopstaande stenen.


Het was zeer indrukwekkend om deze dolmens te bezichtigen en we waren onder de indruk van de grootte van de dolmen van Menga. Wanneer je die buitenstapt kijk je recht in het gezicht van de Peña en voel je dat hier, duizenden jaren geleden, een heel bijzondere relatie tussen de dolmen, de gemeenschap en de Peña was.

4 opmerkingen:

Birgitte aka Bietje zei

Ik wilde even laten weten dat we gisteren jouw recept voor broccolisoep hebben uitgeprobeerd. DH miste wat room, dus de volgende keer komt er wat room bij. Maar het was erg lekker, en staat ook al in mijn receptenschriftje. Zodat ik het de volgende keer gemakkelijk kan vinden. Dankjewel voor het recept.

vilterietje zei

prachtverhaal en....als we in de buurt komen, gaan we ze zeker een keertje bezoeken:)

Unknown zei

pc crashte net nadat ik mijn comment had geschreven.Grrrrrrrrr! ik begin dus opnieuw: Peña de los enamorados, wat een romantische naam voor een prachtige rots!
Die dolmens zien er inderdaad indrukwekkend uit! Wij hebben er ook al bezocht, maar niet in Spanje, wel in Ierland. In 1998 (oei, da's wel al een tijdje terug hé!) waren we op reis in Ierland. We bezochten er o.m. Newgrange, de bekendste prehistorische vindplaats van heel Ierland. Bevindt zich een 50 kilometer boven de stad Dublin en werd in 1993 geplaatst op de lijst van cultureel erfgoed van de UNESCO! Machtig hoor! Indien interesse kijk dan eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Newgrange
groetjes, hilde ;-)

Patty Biermans zei

Op het filmpje en de foto's zijn ze zeer indrukwekkend. Dan moeten ze in het echt helemaal prachtig zijn! knufz....peebee