vrijdag 10 februari 2012

Grote bosbrand in Pujeras, Sierra de Bermeja, Zuid-Spanje


Vorige week woedde hier een felle bosbrand in de Sierra Bermeja nabij Pujerra (Zuid-Spanje), zo'n 100 km hier vandaan(Antequera). Klik hier voor google maps.


  • De getroffen zone die zich tussen de Sierra de las Nieves en Los Reales de Sierra Bermeja bevindt is geen beschermd milieugebied maar er bevinden zich wel heel waardevolle bomen en struiken.
  • De brand is ontstaan doordat er de afgelopen herfst en winter nauwelijks regen is gevallen en de temperaturen overdag hoger liggen dan bij een normale winter. Op deze manier hebben de grassen en de beplanting niet veel nodig om vuur te vatten.
  • Er zijn naar eerste schatting ongeveer 500 hectaren bebost gebied in vlammen opgegaan waaronder kurkeiken, pijnbomen en heel wat struikgewassen.
  • Meer dan 120 specialisten, 3 helicopters 7 brandweerwagens 11 técnicos en 3 speciaal opgeleide agenten van de Medio Ambiente hebben dagenlang gevochten tegen het vuur.
  • De Medio Ambiente verzoekt dan ook extra voorzichtig te zijn wanneer men activiteiten organiseert in beboste gebieden.
  • Hier zal jaren en jaren over gaan vooraleer deze zone zich een beetje zal kunnen herstellen.
Het is natuurlijk heel zeldzaam dat dit midden in de winter zich voordoet terwijl de temperaturen 's nachts in de Sierra Bermeja ook onder het vriespunt liggen. Ik hoop dat er in het voorjaar nog voldoende regen valt zodat de branden uitblijven tijdens de zomermaanden.

2 opmerkingen:

vilterietje zei

ik hoop met je mee! zonde van al dat moois wat de natuur ons geeft.

zsazsazsu zei

Ongelofelijk dat dit zelfs in de winter kan voorvallen hé !