dinsdag 6 maart 2012

Marinaleda, Utopisch dorpje in het zuiden van Spanje


Marinaleda Utopisch dorpje in het zuiden van Spanje
Onlangs was op de Belgische tv een documentaire te zien hoe een klein Andalusisch dorpje (Marinaleda) de strijd tegen de werkloosheid opnam. Nu blijkt dat dat dorpje maar op slechts een zestigtal km van Antequera gelegen is, dus dachten we hier moeten we toch eens naartoe gaan en dat hebben we gedaan.

De burgemeester van Marinaleda is al meer dan 30 jaar dezelfde man en één van zijn grote voorbeelden is Ché Guevara en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. In zijn kantoor hangt een foto van Ernesto Ché Guevara i.p.v. de koning want hij vindt dat Ché meer gedaan heeft voor het volk dan gelijk welke koning.


straat in Marinaleda
Het dorpje telt zo'n 3000 inwoners en samen beheren ze 1200 hectaren grond die ze bewerken. Door de verschillende coöperatieven die het dorp gesticht heeft, heeft bijna iedereen werk vandaag in Marinaleda (Spanje). Banken en immobiliën kantoren zijn er niet welkom.

Een derde van de bevolking woont in zelfbouwhuizen, hiervoor krijgen ze de grond en een architect ter beschikking van de gemeente, een paar bouwinstructeurs die richtlijnen geven en kijken of alles goed verloopt. Wanneer het huis af is moeten de bewoners er slechts 15 euro huur per maand voor betalen. Dit is slechts één van de vele voorbeelden die men heeft kunnen verwezenlijken.


Gemeentehuis Marinaleda
Marinaleda is een mooi, vredig dorpje waar de dorpelingen rechtstreeks deelnemen aan de democratie door de buurtvergaderingen bij te wonen en mee te beslissen welke werken er in hun buurt moeten uitgevoerd worden en welke werken er in het dorp voorrang moeten krijgen. Daarna wordt alles besproken en gestemd in een volksvergadering.

Sportcomplex Marinaleda (Spanje)
Het dorp heeft een grote revolutionaire strijd gestreden maar door hun doorzettingsvermogen en het blijven geloven in hun ideaal kunnen ze nu de vruchten plukken van hun werk. "En de utopie houdt op op het moment dat we er zelf niet meer in geloven." Aldus sprak burgervader Juan Sanchez Gorillo van Marinaleda. Wie Spaans spreekt kan hier de geschiedenis lezen van dit revolutionaire dorpje Marinaleda.

13 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Dat dit nog kan he....geweldig ! Wat leuk dat je dit liet zien. Als onze wereld zo zou kunnen leven, wat zou dat een stuk makkelijker zijn zeg !
Dank je voor de info. Is het een tekening of een quiltje wat je hebt gemaakt ?
groetjes, Janny

Tante Tuut zei

Het is een muurschilderij aan de school in Marinaleda waarvan ik een foto heb genomen, maar nu je het zegt het zou best voor een quiltje kunnen!

Hilde zei

fantastisch is dat! zelf je huis voor een prikje kunnen bouwen/huren, alles samen beslissen... Een hechte, gelukkige gemeenschap! Daar zouden veel mensen voor tekenen denk ik! ;-)

De Merle zei

Wat mooi om te lezen. Maar merk je er ook iets van als je daar bent? Is het anders dan anders?

Tante Tuut zei

Je voelt toch dat er een enorme samenhorigheid heerst onder de bevolking, speciaal sfeertje, we gaan zeker nog een keer terug!

vilterietje zei

wat een leif dorpje met een bizarre burgemeester:)

brigitte.bauwens3 zei

Ik heb die reportage gezien en ik vond dit fantastisch ! Iedere burger voelt zich daar goed in zijn vel !

Sakientje19833 zei

krijg toch bijna de neiging om mn spullen te pakken en met mn gezin er te gaan wonen ;)...

Anoniem zei

Kunnen we daar ook als gepensioneerden een huisje
huren?

Tante Tuut zei

Je kunt er zeker als gepensioneerde een huisje huren maar ik denk dat je dan eerst een afspraak moet maken in het gemeentehuis of wanneer je iemand kent die daar woont.

Sandra zei

Onze wereld kan zo leven, als we er maar in geloven. Maar vooral als we maar in elkaar geloven.

Hannie zei

Een utopie? Maar het kan dus echt! Wat bijzonder..

j e scholtens zei

ik was er zelf jaren geleden. een goed voorbeeld.!!