dinsdag 10 april 2012

Eureka, mijn Macbook hersteld dankzij iFixit . Tante Tuut .

Herstel zelf je computer
Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik Wim (mijn man) boven een luide schreeuw, zo van YYYYEEEESSSS!!!!!!!! hoorde uitschreeuwen. Hij heeft het maar weer eens gedaan mijn venteke waarvoor vree wel bedankt voor het vele geduld om mijn macje open en dicht te knutselen. Hoe hij precies de macbook heeft hersteld vertelt hij hier.

Hoe Wim onze macbook heeft hersteld dankzij iFixit
zelf herstellen macbook
Zelf je computer of laptop herstellen? Vaak denk je er niet aan of durf je er niet aan te beginnen omdat je het nog nooit gedaan hebt. Maar wat doe je als je een laptop hebt die het plots niet meer doet, hij start niet meer op en in de handleiding die je zorgvuldig bewaard hebt staan oplossingen om het probleem te verhelpen, maar geen enkele van de toetscombinaties -zoals de control-toets ingedrukt houden en dan shift en de toetsen P en R etc - niets verhelpt het probleem.

Dan moet je contact opnemen met de technische dienst van het merk, staat dan in die handleiding. Dan denk je bij jezelf, ja een MacBook van 5 jaar oud, daar gaan ze wel zeggen "Tijd om een nieuwe te kopen, de herstelling is economisch niet verantwoord". Dus dan maar even verder googelen en nadenken wat de oorzaak van zoiets kan zijn. Ik dacht dat het wel eens de PRAM (Parameter RAM) batterij zou kunnen zijn. Ik weet dat in elke computer zo een lithium batterij zit die de tijd, datum en andere instellingen opslaat als de computer uit is. Wanneer zo een type batterij rond de vijf jaar oud is, gaat dat meestal niet meer zo goed, de levensduur van een lithiumbatterij van goede kwaliteit is ongeveer vijf jaar. Dus even opzoeken hoe je zo'n batterij kan vervangen.


Onderkant Macbook met PRAM batterij
Hierbij kwam ik terecht bij een Amerikaanse site gespecialiseerd in Apple Macintosh computers POWERBOOK MEDIC. Via de site kan je Youtube video's vinden die uitleggen hoe je het zelf kan doen. Verder vond ik ook op de site van ifixit.com de uitstekende stap voor stap instructies om de Macbook (model A1181) uit 2006 onder handen te nemen voor het vervangen van de PRAM batterij. In 37 stappen en met duidelijke foto's erbij staat alles wat je moet hebben van gereedschap en hoe je het moet doen.
 
Op de site van iFixit staat ook het "manifesto" in verband met repareren of zelf herstellen van je spullen.
Repair is recycling, Fix the Planet. Daar kan ik alleen maar achter staan.
Het gereedschap dat ik gebruikte was: 
spudger
  • Een Phillips #00 schroevendraaier
  • Een muntstuk voor het openen van het batterijcompartiment.
  • En als laatste een "spudger" dat is een nylon staafje met een puntige kant en een platte kant om te peuteren zonder dat er iets beschadigd raakt.
PRAM batterij Macbook
Het heeft meer dan twee uur gekost om alles open en los te krijgen en dan ......SURPRISE!, de batterij die ik bestelde om te vervangen is niet dezelfde en heeft niet dezelfde connector als de originele die erin zat. 
Dus.... doe maar alles terug in omgekeerde volgorde dicht.

Wat ik wel gedaan heb is met samengeperste lucht, de airduster, de contacten stofvrij gemaakt en met de spudger heb ik ook hier en daar wat hondehaar verwijderd. Ja, na vijf jaar vrijwel dagelijks gebruikt geraakt er blijkbaar wel het één en ander tussen de ventilatorgaatjes door en nestelt zich dan binnen tussen de harde schijf en het moederbord, lekker warm daar.

Toen alles terug in elkaar gezet was en ik de adaptor terug aansloot op de Macbook hoorde ik tot mijn grote verbazing het vertrouwde opstartgeluid. JOEPIE! hij doet het weer. Ongelooflijk, wat was ik blij, en we zijn nog steeds blij hiervoor.
Dank u iFixit!

Vele groeten van 
Wim

4 opmerkingen:

Patty Biermans zei

Trudis, je boft toch maar met zo'n handig venteke!! Ik heb er gelukkig ook zo een!! Nu kun je weer gerust computteren ;) knufzz..peebee

Helmi zei

Dat is werkelijk fantastisch. Je hebt hem toch zeker wel de hemel in geprezen. Geniet!

cri-cri zei

lief van je ventje maar of ik het zelf zou aandurven ???

Hilde zei

ik heb de hele uitleg van het herstel niet gelezen vermits ik geen mac heb. Maar ik ben superblij voor jou!!!! Wat zijn we tegenwoordig nog zonder computer!!! nog veel plezier met jouw herstelde Mac en proficiat aan jouw ventje die dat voor jou geklaard heeft! :-))) groetjes, Hilde