dinsdag 15 mei 2012

La Alcazaba in Antequera - Zuid Spanje .Tante Tuut .

Torre del Homenaje - Alcazaba-Antequera
Afgelopen zondag zijn we samen met een vriend het fort Alcazaba in Antequera - Zuid Spanje, gaan bezoeken. La Alcazaba is een Moorse vesting en bevindt zich op een heuvel in het historische gedeelte van de stad Antequera.

Torre Blanca
We komen La Alcazaba binnen via de "Arco de los Gigantes", een enorme triomfboog die in het jaar 1585 werd gebouwd en is ontworpen door architect Francisco de Azurriolawerd.
Men kan twee muren onderscheiden in deze islamitische medina, die van het Alcazaba zelf, die zich rondom de gehele heuveltop bevindt, en een muur die meer naar beneden toe loopt. De tweede muur ging vanaf de "Puerta de Villa" (dorpspoort) tot aan de "Postigo del Agua" (waterverzamelpunt) en de "Puerta de Málaga" (Poort van Malaga) om zo terug naar het Alcazaba terug te keren dichtbij de "Torre Blanca" (Witte Toren). Deze tweede muur zorgde voor een betere bescherming van de stad en deed ook dienst om het water die de stad bevoorraadde te beschermen.


de twee grote zuilen Alcazaba Antequera
De Torre Blanca was een woontoren terwijl de andere toren "Torre del Homenaje" (Hulde Toren) voornamelijk werd gebruikt door soldaten. Deze toren is ook de belangrijkste toren van het Alcazaba, van hieruit werd de stad beschermd, men treft er dan ook heel wat schietgaten in aan. In één van de kamers liggen stenen kanon kogels die zo zwaar zijn dat men zich afvraagt hoe ze deze in hun kanonnen kregen. Wat zo bijzonder is aan de Torre del Homenaje is dat aan de ingang ervan twee enorme gladde zuilen staan. De toren heeft ook meerdere verdiepingen en bovenop de toren is na de overwinning op de Moren in het jaar 1582 een klokkentoren gebouwd waar tevens één van de grootste klokken van Antequera (Spanje) hangt.

Een van de grootste klokken van Antequera
Het was een interessant dagje met een heerlijk zonnetje en temperaturen van 35º C. We weten terug een stukje geschiedenis meer over Antequera. Het Alcazaba bezoeken kost 3 euro en je krijgt er een audio gids bij die je in verschillende talen de geschiedenis uitlegt van het Alcazaba van Antequera - Zuid Spanje.
Wanneer je Antequera bezoekt is dit beslist een aanrader!

5 opmerkingen:

Gonny zei

Als ik dit zo lees en zie zou ik het inderdaad willen bezoeken. Ik ben gek op oude gebouwen en historie. Met een vriendin ben ik ooit ruim een week in de Loire dal in Frankrijk kastelen wezen bezichtigen. Heerlijk....

petronille zei

Ik ben anderhalf jaar geleden met mijn man (voor zijn werk) naar Malaga geweest. Toen ben ik ook naar Antequera en Alcazaba geweest. Fantastisch! Dit berichtje is weer even nagenieten. Dank je.

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Wij zijn ook gek op oude gebouwen, ieder heeft zijn eigen verhaal en je kunt je helemaal inleven in de historie ervan. Heerlijk is dat!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Ja, het is leuk om terug even in de tijd te gaan nietwaar!

Unknown zei

Die Moren hebben toch wel machtige vestingen gebouwd! én prachtig gelegen bovendien! ¡Qué interesante!