maandag 25 juni 2012

Hoe maakt Tante Tuut haar pizzadeeg?


Zelfgemaakt pizzadeeg
Mijn pizza deeg maak ik meestal zelf omdat ik het veel lekkerder vind en het is ook veel krokanter. De meeste van die voorgebakken pizza's hebben altijd zo'n kleffe gedeelte in het midden. Dan is de pizza klaar, maar het deeg nog niet, daar hou ik niet van vandaar dat ik mijn pizza bodems zelf maak. En wat je zelf maakt smaakt altijd lekkerder! Maak zelf je heerlijke vegetarische pizza.

Ingredienten voor het maken van je Pizza Deeg
  • Voor 2 grote of 3 kleinere pizza's
  • 200 gram witte bloem of half wit half volkoren
  • 150 ml water
  • klein stukje verse gist (8 gram)
  • enkele soeplepels olijfolie
  • zout naar keuze
Bereiding van het Pizza Deeg

  1. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden voor het gistmengsel.
  2. Strooi het zout en de olijfolie rondom aan de rand van de bloem.
  3. Los de gist op in het voorverwarmde lauwe water.
  4. Giet het gistmengsel in het kuiltje bij de bloem.
  5. Meng met een houten lepel en voeg beetje bij beetje het resterende water erbij.
  6. Roer goed om, wanneer het te zwaar wordt om met de houten lepel te roeren, doe dan verder met je handen op een met bloem bestoven oppervlak en voeg bloem toe wanneer het deeg te plakkerig is.
  7. Kneed ongeveer een vijftal minuten en laat daarna het pizzadeeg afgedekt rusten (ik gebruik hiervoor met olie bestreken folie) tot het in volume is verdubbeld.
  8. Sla daarna het deeg om de lucht eruit te krijgen op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het nog een paar minuten door.
  9. Verdeel het pizzadeeg in porties en rol met een deegrol of glazen fles pizzabodems.
  10. Beleg de pizza en bak in een voorverwarmde oven op 180 graden C ongeveer 30 a 40 minuten.
Zo zie je maar, pizza deeg zelf maken is een fluitje van een cent en zo weet je zeker dat er geen bewaarmiddelen inzitten. EET SMAKELIJK!

4 opmerkingen:

De Merle zei

Het klinkt als of ik het ook zou kunnen. Bij mij zit altijd de hele keuken eronder als ik iets ga bakken. Dus dan laat ik het meestal maar....
Misschien moet ik het toch eens proberen, want zoals je zegt, zelfgemaakt smaakt altijd beter.

Fijne dag in het zonnige Spanje (hier is het triestig en koud brr)
Karin

vilterietje zei

klinkt simpel, dus maar eens proberen!

Anoniem zei

Klein stukje verse gist in de lijst van ingrediënten?!
Hoeveel gram is dat?
15, 8 of 6 gram; dat maakt nogal wat uit!
Met een klein stukje komen we niet ver ......

Tante Tuut zei

Bedankt Anoniem voor uw reactie.
Dat klein stukje gist is 8 gram.
Nog een prettige dag verder!