vrijdag 15 juni 2012

Prosciutto Brood . Tante Tuut .


Proscuitto brood
Dit Prosciutto brood recept is één van de lievelingsbroden van mijn man. En het leuke er aan is dat je het niet alleen met hesp kan combineren maar met al je andere lievelingseten. Zoals geroosterde paprika's, spekblokjes, dunne schijven gebakken courgette, gebakken champignons.... Zo kunnen ook vegetariërs van dit overheerlijke brood genieten. Dit is met vlees gemaakt speciaal voor mijn man die af en toe toch nog eens zin in vlees heeft ;-)

Ingredienten voor het Prosciutto brood (voor 2 broden)

Proscuitto
  • 700 gram ongebleekt meel
  • 3 theelepels zout
  • 5 dl lauwwarm water
  • 30 gram verse gist
  • 100 gram prosciutto (gedroogde ham)
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper

    Bereiding van het Prosciutto brood


  1. Weeg de bloem af en zeef het in een kom. i.p.v. je meel te zeven kan je er ook doorheen roeren met een garde of klopper. Je zal zien dat je meel ook heel fijn zal zijn. Maak een kuiltje in het midden voor het gistpapje en strooi het zout aan de buitenkant van het meel.
  2. Doe de gist in een kommetje met twee lepels lauwwarm water en roer goed tot alle gist is opgelost in het water. Voeg er daarna beetje bij beetje al het water bij.
  3. Giet nu dit gistpapje in het kuiltje bij de bloem en met een houten lepel roer je nu geleidelijk aan de bloem eronder tot je een dikker deeg bekomt.
  4. Werk nu verder met je handen op een met bloem bestoven oppervlak tot je een glad en elastisch deeg bekomt.
  5. Doe dit deeg in een ingevette kom, ik dek het ook altijd af met ingevet plasticfolie, dit zorgt ervoor dat er absoluut geen luchtje aan het deeg komt en het rijst veel regelmatiger. Plaats het op een warme plaats en laat het zo'n 1 1/2 uur rijzen of tot je deeg in volume is verdubbeld.
  6. Daarna kneed je het deeg terug op een met bloem bestoven oppervlak even door. Rol het deeg nu iets uit tot je een platte ronde vorm bekomt en bestrooi met de helft van je vulling (hier prosciutto en peper).
  7. Nu het deeg dubbel vouwen en er de rest van de ham en de peper over verdelen. Daarna het deeg oprollen en de zijkanten instoppen.
  8. Vet een bakplaat in en leg het deeg erop. Terug afdekken met ingevette plasticfolie en een half uur op een warme plek laten rijzen.
  9. Neem het deeg van de bakplaat en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot je een ovaal bekomt. Vouw het deeg nu in de lengte dubbel en zet de zijkanten vast. Dit kan je eventueel doen met een beetje water, zo kleeft het deeg beter aan elkaar.
  10. Sla het deeg nu plat en vouw het terug dubbel en zet de zijkanten terug vast of stop ze in.
  11. Nu kan je het deeg rollen met je handen tot je de juiste vorm bekomt en leg het terug op de bakplaat. Dek het nogmaals af met ingevette folie en laat voor de laatste keer het deeg ongeveer 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  12. Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC. Vlak voor je het deeg in de oven doet kan je met een mes inkepingen maken voor een mooi effect.
  13. Laat het brood in een half uurtje goudgeel bakken en koel het daarna af op een rooster. Ik bestrijk het deeg ook altijd even met olijfolie, zo komt de goudgele kleur beter tevoorschijn.

    Ga voor al je andere variaties op net dezelfde manier te werk en vervang de prosciutto door je lievelingsvulling. Het is een ietwat bewerkelijk brood doordat je rekening moet houden met de vele rijstijden maar het is zeker de moeite waard om het uit te proberen.

5 opmerkingen:

inge zei

als het hier zomer wordt ...maak ik het vast en zeker in mijn komende vrije periode ...helaas even wachten tot eind juli ...

Unknown zei

heerlijk zo je eigen verse brood te bakken! Vind eventjes tijd om de blogjes te lezen, maar nog geen tijd om veel op eigen blog te plaatsen. We wonen nu in ons nieuwe huis en ik vind het hier heerlijk!!! maar er zijn nog wat spullen en zelfs nog enkele meubeltjes die moeten verhuisd worden. en bovendien komt de vakantie er aan! hartelijke groetjes, Hilde

Helmi zei

Ik ruik het tot hier, heerlijk. Ik heb van mijn kinderen het boek 'intertwined' gekregen. Je hebt niets teveel gezegd. Het is fantastisch, bedankt voor de tip!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Leuk dat je nu ook het boek hebt! Het is inderdaad fantastisch hé! Geniet ervan!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Jullie zijn verhuisd, fantastisch, nu kunnen jullie volop genieten van alle gedane werken. Fijn weekend Hilde!