donderdag 28 juni 2012

Salvia Microphylla . Tante Tuut .


Salvia Mycrophylla
Deze potplant heb ik van een goede vriendin gekregen zo'n twee jaar geleden en ik moet zeggen het is één van mijn favoriete planten. Ik hou enorm van Salvia's, ze ruiken lekker wanneer je eraan komt en hebben prachtige, al zijn het soms heel kleine, bloemetjes.

Stekjes salvia samen in pot met bosaardbeitjes
Hoe vermeerder ik mijn Salvia microphylla

Na twee jaar is mijn plant dringend aan verplanten toe en hij moet hier en daar worden gesnoeid. Van de bloemen van deze plant kan ik het hele jaar door genieten, hij bloeit gewoon altijd. In koudere gebieden enkel tijdens de lente- en zomermaanden. Ik vermeerder mijn salvia door hem te scheuren, kan ik straks lekker doen wanneer ik hem verplant of door hem te stekken. Hiervoor steek ik gewoon een aantal takjes in de grond van het snoeisel en de natuur doet de rest.

Salvia microphylla
Nadelen voor het kweken van Salvia microphylla in het zuiden van Spanje
Het enige nadeel hier in het zuiden van Spanje is dat je hem niet uit het oog mag verliezen want deze salvia microphylla heeft enorm veel water nodig. Slechts een dagje geen water tijdens het hete en droge seizoen en de volgende dag beginnen de bladeren reeds op te drogen. Dus sta ik tijdens de zomermaanden vroeg op om de planten te verzorgen, ook s'avonds laat moet dit gebeuren. Gelukkig bestaat de siesta hier om enkele uurtjes slaap in te halen.

Wist je dat
  • er ongeveer 900 soorten salvia's bestaan binnen de Salvia familie
  • salie een uitstekend kruid is voor bij vette gerechten
  • als thee gedronken bevorderd het de spijsvertering en het werkt ook nog eens kalmerend
  • is uitstekend te gebruiken als gorgeldrank, het ontsmet de mond en de keel
  • wanneer je de verse blaadjes eventjes fruit in olijfolie, je ze daarna door een pasta salada kunt mengen en dit overheerlijk is!

4 opmerkingen:

zohra zei

ik nodig je uit op mijn blog voor een verrassing
Liefs Zohra

kim hermans zei

Ik ben ook helemaal weg van de plant, het is ook de enige die zelfs in de zomer binnen mag ;-) ik heb een honingmeloensalie en een ananassalie. Ik heb via google een mandarijnsalie besteld, die zal over enkel dagen wel aankomen (kei spannend) ik zou zo graag nog een zwartebes salie hebben maar hoe hard ik ook zoek.. nergens vind ik eentje, zou je aan je vriendin kunnen vragen van waar zij hem heeft? Je hebt hem al een tijdje staan maar ik kan maar proberen hé ;) alvast bedankt!!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Hoi Kim, ik probeer haar deze week nog te bereiken!
Geniet van je salie planten!!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Hoi Kim, mijn vriendin heeft haar salieplant meegebracht toen ze op vakantie was bij haar tante in Duitsland. Het was een stekje van de plant van haar tante.
Nog veel plezier met je salieplanten en hopelijk vindt je de soorten die je zo graag wilt.
Hasta luego!