zondag 17 juni 2012

Spaanse Aardappelschotel . Tante Tuut .


Spaanse aardappelschotel
In het Spaans krijgt deze Aardappelschotel de naam, "Patatas a la Importancia". Wat betekent : Keizerlijke aardappelen. Dit gerecht is een uitstekende vegetarische schotel. In de traditionele keuken is dit een hoofdschotel, in hippe tapa bars voegen ze er belangrijke ingrediĆ«nten (a la importancia) bij, zoals gecarameliseerde eendenlever, truffels of kreeft. Hier in het zuiden van Spanje zal je deze schotel niet vinden in gewone tapa bars omdat het een nogal omslachtige bereiding is. Toch wil ik jullie laten meegenieten van deze lekkernij vegetarische aardappelschotel.

Ingredienten voor de Spaanse Aardappelschotel-10 tapas, 6 bijschotels of 4 hoofdschotels
  • 1 kg middelmatige aardappelen
  • 65 gram bloem + 1 eetlepel extra
  • 2 eieren, opgeklopt met 1 soeplepel water
  • 240 ml olijf olie
  • Saffraan of 1 koffielepel milde paprikapoeder om kleur te geven
  • 1/2 kopje heet water
  • 1 kleine ui heel fijngesneden
  • 1/2 kop ongekrulde peterselie en enkele bladeren om te garneren (bij gebrek aan peterselie kan je de Kruiden gebruiken die voorhanden zijn bv. roosmarijn, oregano, basilicum...)
  • 3 teentjes knoflook
  • Zout en vers gemalen zwarte peper
  • 120 ml witte wijn
  • 300 ml water, groenten- of kippenbouillon

Bereiding van de Spaanse Aardappelschotel
Spaans gerecht
  1. Schil de aardappelen voor de Aardappelschotel en snijdt ze kruisgewijs door in lange stukken van 1 cm. Doe deze aardappelparten in een grote plastic zak met de bloem en 1 theelepel zout en schud tot alle aardappelen met de bloem zijn bedekt. Verwijder de zak en alle overtollige bloem.
  2. Plaats de opgeklopte eieren in een ondiepe kom. Verhit de olie in een grote frituurpan, wentel de aardappelen door het ei alvorens deze in de pan te frituren. Niet allemaal tegelijk want je moet ze gemakkelijk kunnen omdraaien. Wanneer de aardappelen aan alle kanten bruin zijn dan schik je deze op een bord en bak je de andere aardappelen aan. Dit doe je met al de aardappelen.
  3. Neem nu de halve kop heet water en doe er de saffraan of de milde paprikapoeder bij en laat rusten.
  4. Verhit 1 soeplepel van de overgebleven olie van de aardappelen in een grote sudderpan en sauteer de ui tot hij glazig is, maar niet bruin.
  5. Meng de peterselie (of andere kruiden), de knoflook, de peper, de wijn, het saffraanwater of paprikapoeder water, een klein beetje zout, wat er overblijft van het opgeklopte ei en 1 eetlepel bloem in een blender en mix dit alles tot een glad mengsel. Doe deze mix voor de Aardappelschotel in de grote sudderpan bij de ui en voeg daarna ook de aardappelen toe en schik deze over de gehele pan.
  6. Kook alles op een groot vuur tot alles goed pruttelt, daarna temper je het vuur tussen klein en half en laat ongeveer 15 tot 20 minuten zachtjes koken. Roer wel regelmatig en wanneer het meeste vocht verdampt is en de aardappelen gaar zijn, draai je het vuur uit en laat nog 10 minuten rusten alvorens op te dienen.

Deze Spaanse aardappelschotel wordt meestal geserveerd in een grote schotel, versierd met peterselie of andere kruiden. Wanneer je dit als hoofdgerecht eet dan kan je altijd als voorgerecht een Gemengde Salade nemen of een bord of glas Gazpacho drinken. Men drinkt er meestal witte wijn bij omdat deze ook al aanwezig is bij de bereiding ervan. Maar vooraleer je begint met eten, geniet eerst een minuutje van de geur die dit recept verspreid! Het is niet alleen een zaligheid voor de smaakpapillen, ook de reukzin wordt hier heerlijk verwend!

Tot de volgende verwennerij!

2 opmerkingen:

inge zei

ga ik zeker eens proberen met een lekkere salade bij ...

Gonny zei

Wat kruiden en specerijen betreft klinkt het erg lekker maar of ik het ooit zal klaar maken ???