donderdag 12 juli 2012

Heerlijke Aardbeien Confituur - Tante Tuut

aardbeien confituur

Eén van de lekkerste confituren is toch wel aarbeien confituur. Carmela, mijn dochter is er helemaal verzot op. Er worden hier heel wat aardbeien gegeten en ik heb ook mijn eigen plantjes, dus dat wordt ieder jaar weer lekker smullen!

Ingredienten voor Aardbeien Confituur
  • 1 kg aardbeien
  • 500 gram suiker
  • half glas water
Zie ook de video over Aardbeienconfituur ietsje anders

Bereiding van de Aardbeien Confituur

  1. Spoel de aardbeien, ontdoe ze van hun kroontje en snij ze in stukken in een grote kookpot.
  2. Doe er de suiker en het halve glas water bij en breng op een matig vuur aan de kook.
  3. Blijf roeren totdat de aardbeien kapot zijn gekookt en mix de confituur of giet alles door de passe vite.
  4. Door blijven roeren tot de confituur of jam dik genoeg is. Voor 1kg fruit mag je rekenen op 20 a 30 minuten kooktijd, je kan ook minder suiker gebruiken maar dan zal de kooktijd wel iets langer duren.
  5. Daarna de confituur in de glazen potten doen, direct afsluiten met het deksel en eventjes omgekeerd op de theedoek plaatsen. Zo wordt de resterende lucht die nog in de potten aanwezig is door de hitte gepasteuriseerd.
Hoe stereliseer je je jampot glazen
De kookpot methode
  • Breng een grote kookpot met water aan de kook.
  • Was de potten en deksels eerst af zodat alle stof en restjes voeding verwijderd zijn.
  • Wanneer het water kookt doe er dan de glazen potten en deksels in en laat ze ongeveer tien minuten koken.
  • Zet ze daarna omgekeerd op een propere theedoek en laat de gestereliseerde jampot potten staan totdat de confituur klaar is.
De afwas methode (deze doe ik altijd)
  • Wanneer je dit doet moet alles heel proper zijn!
  • Poets je afwasbak grondig en spoel na met voldoende water.
  • Was de glazen potten en deksels in zo heet mogelijk water en spoel ze daarna goed schoon, gebruik huishoudhandschoenen zodat je de temperatuur zo heet mogelijk kunt houden.
  • Neem een propere theedoek en zet de glazen er omgekeerd op.


2 opmerkingen:

petronille zei

Wat blijft je jam mooi rood! Ik steriliseer de potjes altijd door ze 30 minuten op 130 graden in de oven te zetten. Dat werkt ook goed!
Groetjes, Petra

Tante Tuut zei

Goed idee Petra!!!!!