zaterdag 28 juli 2012

Tempura van Groenten


Tempura van Groenten

Wat is Tempura en waar komt het vandaan
Tempura is ongetwijfeld een zeer populair onderdeel van de Japanse keuken waarbij men verse vis of groenten doorheen een beslag haalt om ze daarna te frituren. De Japanners hebben dit te danken aan de Portugezen, die tijdens hun verkenning van Japan in de zestiende eeuw het frituren in beslag introduceerden in Japan. Ook in het westen geraakt tempura meer en meer bekend en wordt het door de chef-koks gebruikt om ook reeds gebakken voedsel te frituren daar het tempura beslag veel lichter verteerbaar is.

Ingredienten voor de Tempura van Groenten

Voor 4 personen
200 gram gevarieerde zachte groenten:
  • broccoli
  • bloemkool
  • aubergine
  • courgette
  • champignons
  • tomaten (ontdaan van zaden)
Of 200 gram voorgekookte harde groenten zoals:
  • wortelen
  • aardappelen
  • pastinaak
  • aardappelen
Voor de Tempura
  • olie om te frituren
  • 50 gram zelfrijzende bloem of gewone bloem met een lepeltje bicarbonaat
  • 50 gram maïzena
  • snoufje zout
  • 1 ei
  • 1/8 liter koud water
Bereiding van de Tempura van Groenten
  1. Was de groenten en snij ze in reepjes van ongeveer 5 cm lang en 1 cm dik.
  2. Neem een kom en doe daarin de bloem, de maïzena en het zout en meng dit goed onder elkaar.
  3. In een apart kommetje doe je het volledige ei die je goed los klopt samen met het koude water.
  4. Vervolgens meng je dit mengsel goed onder de bloem. Zorg dat er zich geen klonters vormen.
  5. Ondertussen kan je de olie opwarmen om te frituren en de oven voorverwarmen om later de gefrituurde groenten warm te houden indien nodig.
  6. Wanneer de olie warm genoeg is haal je de groenten door het tempura beslag en vervolgens frituur je deze.
  7. Laat de groenten na het frituren eventjes uitlekken op een keukenpapier zodat dit het overtollige vet kan opslorpen.
  8. Direct serveren of wanneer je heel veel van dit lekkers wilt klaarmaken kan je de reeds gefrituurde groenten bewaren in een kom in een voorverwarmde oven totdat alle groenten doorheen het tempura beslag zijn gehaald en gefrituurd.
Bij deze Tempura van groenten kun je allerlei sausjes serveren naargelang het thema van de maaltijd, béarnaisesaus,  alioli, soya saus,... 

2 opmerkingen:

Hilde zei

de ingrediënten kunnen me wel bekoren, maar toch eet ik liefst niet gefrituurd. prettig weekend, groetjes, Hilde

Patty Biermans zei

Dit vind ik zooooo lekker!!
Kan het heel vaak eten, maar inderdaad een beetje vet. Daarom maar in de gezonde olie bakken :)) dat scheelt!
knufzz...peebee