dinsdag 17 juli 2012

Weetjes over Aardappelen . Tante Tuut .

Aardappelen
De aardappel is afkomstig uit het Andesgebergte en werd door de Spaanse veroveraars meegebracht naar Spanje in 1570. Het duurde nog tot 1593 vooraleer de aardappel ook de rest van Europa veroverde. Vanaf de 18de eeuw werd deze groente op grote schaal gekweekt en is hij tot op de dag van vandaag niet meer weg te denken uit ons dieet.


Het is een kruidachtige plant die behoort tot de familie van de Solanaceae, vandaar zijn naam Solanum tuberosum. De aardappel heeft een gematigd-koud klimaat nodig om optimaal te kunnen groeien.


De aardappel bevat 82% water, caloriën, proteïnen, zetmeel, vezels en koolhydraten. Eet aardappelen met mate en dan nog het liefst in de schil, dan profiteer je mee van alle belangrijke voedingsstoffen en kiezelzuur die zich net onder de schil bevinden.
Een gekookte aardappel bevat 50 caloriën, een gebakken aardappel 120 caloriën. Je kan ze dus met een gerust hart opnemen in je dieet, aardappelen zijn alleen dikmakers wanneer je er teveel van eet maar dat geldt trouwens voor alles!


Aardappelen en Gezondheid

  • Vitaminen : C, A, B1, B2, B6, PP
  • Mineralen : Kalium, Fosfor, Kiezelzuur, Magnesium, Calcium, Natrium en IJzer
  • Andere belangrijke bestanddelen zijn : Nianina, Foliumzuur, Koolhydraten
Eigenschappen en Voordelen van Aardappelen
  1. Aardappelen verzachten de huid bij ontstekingen en brandwonden.
  2. Door zijn sterk ontzurende werking is rauw aardappelsap uiterst geschikt bij maagontstekingen en leverproblemen.
  3. Dit dagelijkse glaasje aardappelsap helpt ook bij jicht, gewrichtsontstekingen, reuma, chronische diarree en zelfs bij diabetici.
  4. Bij vermoeide ogen of gezwollen oogleden helpen aardappelschijfjes uitermate goed.
  5. Aardappelen die in de schil gekookt zijn bevatten veel Kiezelzuur en dat helpt bij het versterken van het haar en de nagels.
Zo zie je maar, in het natuurlijke EHBO kistje hoort zeker en vast een aardappel thuis ;-)
Geniet ervan, maar met mate. 



Gerelateerde posten
Gnocchi van Aardappelen met Noten Pesto

2 opmerkingen:

Unknown zei

verse jonge aardappeltjes gekookt in de schil....heeeerlijk! Wist je trouwens dat de groene delen van de aardappel giftig zijn? De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat, de paprika en de tabak. Net als andere leden van de nachtschadefamilie bevat de plant alkaloïden. Aardappelplanten kunnen naast knollen ook bessen vormen, die in tegenstelling tot die van de tomaat zeer giftig zijn.
Maar een gekookte aardappel kan geen kwaad (enkel moest je die rauw veroberen)!
hartelijke groetjes, Hilde

petronille zei

Verse jonge aardappeltjes in de schil (krieltjes) langzaamaan gebakken in de reuzel. Wij noemen dit bij ons seuters. Het is vast niet erg goed voor een dieet, maar wel heerlijk!