vrijdag 17 augustus 2012

Wat is Permacultuur?

Het woord Permacultuur komt van "permaculture", Permanent Agriculture en Permanent Culture en is van oorsprong een Australisch woord omdat hier de bedenkers Bill Mollison en David Holmgren dit syteem hebben ontwikkeld om een oplossing te vinden voor de verwoestijning en bodemerosies die de monocultuur landbouw met zich meebrengt. Anderen zeggen dat permacultuur een samengesteld Latijns woord is, permanens (volharden) en cultura (huishouden). Natuur en mens vormen hier beiden een onderdeel van een natuurlijk ecosysteem.

Verwar permacultuur niet met biologische landbouw. Het verschil tussen deze twee is dat bij biologische landbouw de grond jaarlijks wordt bewerkt en men gebruik maakt van wisselteelten waar men bij permacultuur veel gebruik maakt van meerjarige planten, planten die zich spontaan zelf gaan uitzaaien zodat je ze niet ieder jaar opnieuw hoeft te zaaien en hier ontbreken juist die wisselteelten en jaarlijkse grondbewerking. Permacultuur is een ideaal ecologisch systeem voor een kleinschalige zelfvoorzienende leefgemeenschap.

Bij permacultuur kijkt men vooral wat planten nodig hebben om goed en gezond te kunnen groeien. Om een vruchtbaar ecosysteem te ontwerpen wordt gebruik gemaakt van de drie belangrijkste hoofdelementen nl. zon, zoet water en wind zo met elkaar te combineren dat ze elkaar ten volle ondersteunen. Kijk maar hoe de natuur in elkaar zit, je hoeft dit alleen maar te observeren...

Hoe men zo een systeem kan ontwerpen en hoe alles in zijn werk gaat kan je op de site van Permacultuur Nederland allemaal terugvinden. Je kunt er ook een ebook downloaden die je wegwijs maakt in dit systeem. Een kleine donatie van 1 tot 3 euro is hiervoor altijd welkom, zo kunnen zij de informatie vrij beschikbaar blijven stellen voor iedereen. Ik ga hier in de toekomst zeker aan werken en alles goed bestuderen hoe permacultuur werkt want dit vind ik toch wel heel interessant!

Tot later en een prettige dag!
Tante Tuut


[bewerken]

2 opmerkingen:

Moi-Raya zei

Yes! Dit is een teken. Van de week al verliefd geworden op de "earthship".
En na dit eerste jaar groentetuintje - met op 4m2 *gewoon alles door elkaar* - heb ik een heerlijk doel voor ogen.
Wat heeft een mens nog meer nodig!?

kristien zei

Hallo, dank u wel voor de info.
Eindelijk hoor ik een ander spreken over onze overbevolking en over het petroleumprobleem.
Ga dit ook verder uitzoeken wat ik op mijn stukje grond ermee kan doen.
Veel sukses daar, groeten uit lessen van henri en kristien ( vrienden van willy en adriana)