dinsdag 16 oktober 2012

Clafoutis met Kersen

Clafoutis met Kersen
Eindelijk kon ik nog eens een Clafoutis met Kersen bakken. 't Jonge wat was dat lang geleden zeg! We kunnen af en toe eens opgelegde kersen vinden in één van de supermarkten A..i ;-) en dan ook alleen maar rond feestdagen. Nu het einde van het jaar stilletjes aan nadert zullen er dus heel wat Clafoutis gemaakt worden.

Ik heb dit recept gekregen van een goede vriendin in België en zo'n Clafoutis taart bakken brengt heel wat emoties met zich mee ook. Flarden van leuk samenzijn, emoties bij het afscheid toen ik naar Spanje vertrok, de verjaardagen die we samen met de kinderen vierden... Heerlijk!

Ingredienten voor het maken van een Clafoutis met Kersen

  • 1 grote bokaal bio kersen
  • 100 gram ongeraffineerde rietsuiker
  • 100 gram bloem (naar keuze wit of bruin)
  • 1 pakje echte vanillesuiker
  • 3 eieren van kippetjes die buiten lopen
  • 1/4 liter melk (liefst verse)
  • 50 gram boerderij boter
Clafoutis met Kersen
Bereiding van de Clafoutis met Kersen
  1. Neem een vuurvaste schotel en boter die goed in.
  2. Laat de kersen uitlekken in een vergiet. Wanneer je bio kersen gebruikt dan kan je ook het vocht opvangen en bewaren (invriezen) om later bij één van je confituren te doen.
  3. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC.
  4. Neem een kom en doe daarin de suiker, de vanillesuiker en de eieren. Klop deze goed op.
  5. Voeg er daarna beetje bij de beetje de bloem aan toe en roer alles goed om.
  6. Smelt de boter met de melk op een laag vuurtje en voeg deze aan het beslag toe. Ook deze keer goed omroeren tot alles goed met elkaar vermengd is.
  7. Doe de uitgelekte kersen in je beboterde, vuurvaste kom en giet daarna het beslag erover heen.
  8. Zo'n 40 minuten laten afbakken in het midden van de voorverwarmde oven op 200ºC.
Deze heerlijke Clafoutis met Kersen kan je koud of warm serveren met koffie, thee of een lekker likeurtje. Eénmaal je deze taart gebakken hebt, weet ik zeker dat je dit vele malen zult herhalen, want hij is een lekkernij voor jong en oud.

3 opmerkingen:

Cueva Don Pablo zei

Wat waren die kersen lekker hier. Ik heb nog wat van die dikke zwarte kersen in de diepvries zitten met het oog om in de koudere periode nog eens zo'n lekkere taart te bakken :) De afgelopen maanden heb ik clafoutis met perziken gebakken en dat is ook best te smaken.

Tante Tuut zei

Dan moet je de Clafoutis met vijgen eens proberen! Ook om te watertanden... Wat hebben we hier toch lekkere ingrediënten hé!

Patty Biermans zei

Wat heerlijk om te lezen! Dit doet mij verlangen naar het voorjaar in de Ardeche, daar plukken we kersen in de boomgaard op de camping en maken clafoutis in ons mini oventje. Mmmmmmm....genieten! Zo heeft iedereen mooie herinneringen. :)) knufzzz... Peebee.