dinsdag 6 november 2012

Spaanse Kekererwten Soep - Vegetarisch

Spaanse kekererwten soep

Nu het wat frisser aan het worden is heb ik weer zin om van die heerlijke maaltijd soepen te maken. Hier in Spanje gebruiken ze heel veel peulvruchten (legumbres) om hun soepen te verrijken wat wij heel lekker vinden en kekererwten (garbanzos) hebben daarbij onze absolute voorkeur.

Kekererwten worden al meer dan 8000 jaar in Anatolië gekweekt en van daaruit verspreidde de kekererwt zich naar het Middellands Zeegebied en India. De kekererwt heeft een tropisch of subtropisch klimaat nodig om goed te kunnen groeien en wordt daarom vooral in India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran geteeld.

Er bestaan heel wat uiteenlopende namen voor deze erwt zoals:

  • kekererwten
  • kikkererwten
  • garbanzos (Spanje)
  • Nohut (Turkije)
  • Chick peas (Engeland)

Spaanse kikkererwten soep
Ze bevatten ook heel wat vitamines en mineralen (per 100 gram)

  • 55 g koolhydraten
  • 20 g eiwit
  • 15 g vezels
  • 5 g vet
  • essentiële aminozuren zoals lysine en tryptofaan
  • vitamine B1 en B6
  • foliumzuur magnesium
  • ijzer
  • kalium
  • calcium
  • zink

Benodigdheden voor de Spaanse Kekererwten Soep

Voor vier personen

  • 11/2 glas gedroogde kekererwten
  • 300 gram verse spinazie
  • halve kilo tomaten
  • 2 middelmatige ajuinen
  • 1 middelmatige wortel
  • 2 tenen knoflook of naar smaak (hier gebruiken
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 1 koffielepel zoete paprikapoeder
  • 1/3 koffielepel gemalen komijn
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • zeezout
  • water

Potaje de garbanzos
Bereiding van de Spaanse Kekererwten Soep

  1. De avond voor de bereiding doe je de gedroogde kekererwten in een kom met water, ze moeten minsten 10 a 12 uur in water staan. De kekererwten zullen opzwellen en in volume verdubbelen door het water dat ze opnemen. Hierdoor worden ze ook zachter en hoef je ze niet zolang te koken vooraleer ze gaar zijn;
  2. De dag van de bereiding. Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet en doe ze daarna in een pan met 1 liter water;
  3. Ontdoe één ajuin en de knoflook van de buitenste schil en prik de kruidnagels op de ajuin. Schil de wortel en snij hem in stukken;
  4. Doe dit allemaal, samen met de laurier bij de kekererwten in de pan en zet op een middelmatig vuur. Laat koken tot de kikkererwten gaar zijn, ongeveer drie kwartier a 1 uur;
  5. Terwijl de kikkererwten aan het sudderen zijn, gaan we de andere groenten roerbakken;
  6. Pel de andere ajuin en knoflook en snij deze zeer fijn, fruit ze in een pan met de olijfolie op een middelmatig vuur samen met 1 blaadje laurier. Zet daarna op heel laag vuur en roer regelmatig;
  7. Ontdoe de tomaten van hun vel en zaden en snij ze daarna in kleine stukjes. Voeg ze bij de uien en knoflook in de pan, samen met de paprikapoeder en stoof deze 10 a 15 minuten. Goed roeren;
  8. Daarna mag je er de spinazie aan toevoegen die je eerst gewassen en grof gesneden hebt. Roerbak voor een paar minuten en zet apart;
  9. Nu is het afwachten tot de kekererwten zacht gekookt zijn. Let er wel op dat ze niet droogkoken, voeg waneer het nodig is wat water eraan toe;
  10. Wanneer de kikkererwten gaar zijn dan mag je de groenten (ajuin, knoflook, wortel en laurierblad) eruit halen. Zeef daarna de kikkererwten door een vergiet maar vang de bouillon op. Die heb je later nog nodig;
  11. Doe nu de kikkererwten bij de gestoofde groenten in de pan en roer goed om. Wanneer je vindt dat er niet genoeg kookvocht aanwezig is, doe dan een beetje van de bouillon erbij;
  12. Zet de pan terug op het vuur en voeg de komijn en de getextureerde soja, die je eerst in wat bouillon laat wellen, eraan toe en roer goed om. Laat nog enkele minuutjes sudderen en breng daarna op smaak met zout;
  13. Dien op met versgebakken brood.

Deze heerlijke Spaanse kekererwten soep, die eigenlijk meer op een stoofpotje lijkt, verwarmt je op koude dagen.
Niet vegetariërs kunnen de getextureerde soja ook vervangen door gedroogde, gezouten kabeljauw (bacalao).
De kabeljauw dient tussen de 24 en 48 uur in het water te staan en het water ververs je iedere 8 uur. Zo wordt de kabeljauw zacht en ontzout je hem.

Veel plezier met dit Zuiders stoofpotje!



2 opmerkingen:

Hilde zei

mmmmm, ik ben dol op kikkererwten maar maak ze veel te weinig. deze soep ziet er een heerlijk winters soepje uit! zal wat variatie brengen in mijn soepaanbod. ga zo snel mogelijk aan de slag! un abrazo, Hilde

Owly Brei- en Haakwerk zei

lijkt me heerlijk, dank je! :-)