dinsdag 29 januari 2013

Pelargonium Stekken . Tante Tuut .


Pelargonium stekken

Vorige week kreeg ik van mijn lieve buurvrouw een heleboel stekjes van haar geraniums of zijn het pelargoniums, ik vergis me altijd tussen deze twee. Mijn moeder noemde ze altijd ooievaarsbekken. Er bestaan enorm veel soorten, wel tot 280 van deze prachtige bloemen. Oorspronkelijk komen deze halfhout gewassen uit Afrika, Azië, Australië en van enkele eilanden in de Indische Oceaan.

Kopstek voorjaar
De pelargoniums zijn heel makkelijk te stekken. Ondertussen weet ik nu ook dat je geraniums kan vermeerderen enkel door zaad. Ik gebruik hiervoor een mengsel van potaarde en gewoon zand en dat gaat prima. Men zegt dat je beter stekken neemt van pelargoniums die in volle grond hebben gestaan, daaruit zouden sterkere planten uit voortkomen maar aangezien ik geen vollegrondsplanten heb neem ik altijd stekken van potplanten en dat gaat ook prima. De stekgrond voorzie ik van een vloeibaar biologische meststof (Geo-Vital - 100% biologisch) die de stekjes ondersteunen in hun aanmaak van wortels. De beste tijd om deze planten te stekken is in het voorjaar of het najaar. Stek je in het najaar dan heb je meestal tegen mei van het volgende jaar al mooie plantjes die in de zomer hun mooie bloemen tentoonspreiden.
Hier in het zuiden van Spanje kun je het best stekken in januari-februari, met een beetje geluk en extra verzorging bloeien je plantjes dan al in het voorjaar.

Hoe stek je een pelargonium?

  1. Maak dat je stekken een lengte hebben van ongeveer 10 cm.
  2. De drie bovenste blaadjes kan je behouden, de rest doe je er af want die rotten toch enkel in de grond.
  3. Snij je stekken van je pelargonium af onder een knoop met een scherp mes, zorg dat de snede mooi is, je kan deze altijd eens in de stekpoeder deppen, ikzelf doe dit nooit ik gebruik liever de Geo-Vital omdat de resultaten die ik heb beter zijn. Maar dit is natuurlijk volgens mijn eigen inzicht, er zijn mensen die fantastische resultaten hebben met stekpoeder.
  4. Je kan ook stekken nemen van je moederplanten door middel van een kopstek te nemen. Dit jaar heb ik enkel kopstekken van de moederplanten genomen.
  5. Zet ze in de grond en begiet ze, de rest doet de natuur.
  6. Controleer wel regelmatig als je stekken nog vochtig genoeg zijn en begiet ze met water indien nodig.
  7. Overwinteren op een vorstvrije plaats is wel aanbevolen natuurlijk.
Moederplant
Wanneer de stekken al goed beworteld zijn bemest ik verder met Guano meststof 1 maal per maand, zo blijven mijn pelargoniums gezond en kan ik een zomer lang van hun mooie bloemen genieten.

Ondertussen weet ik dat het pelargoniums zijn omdat bij de moederplanten de oudere stengels verhouten. Geraniums hebben dit blijkbaar niet en zijn ook veel breekbaarder. Handige weetjes!

2 opmerkingen:

Janny de Roo zei

...en dit zijn nog niet de gemakkelijkste geraniums, want hier worden die "Franse" geraniums genoemd. Die met een rond blad komen in Nederland het meeste voor. Ooievaarsbekken zijn geraniums voor buiten in de tuin.Dat zijn de ECHTE Geraniums, dit zijn Pelargoniums. Je ziet ik ben ook niet ""onbemiddeld" op dit gebied. Hier blijven nog een tijdje in de garage, omdat het nog te koud is.
Jij krijgt er wel weer een heleboel frisse planten bij voor de komende zomer. Leuk !!

Patty Biermans zei

OOOOhhhh, dit begint naar lente te ruiken!!! Heerlijk, ik kan niet wachten tot het weer tijd is om in de tuin te werken. Zelf stekken doe ik niet maar ik vind het wel heel knap als een ander dat doet. :)) knufzz....peebee