maandag 11 februari 2013

Vegetarische Spaanse bonensoep a la Tante Tuut

Vegetarische witte bonensoep
Vegetarische Spaanse bonensoep, gemaakt met witte bonen zorgt voor een goede verloop van je spijsvertering en zit boordevol gezonde mineralen en vitamines. Peulvruchten zijn een rijke aanvulling in je dieet en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bevatten witte bonen heel weinig calorieën. Dit recept heb ik gekregen van een vriendin, ik heb er enkel koriander aan toegevoegd omdat we dit heel graag lusten en ik heb het altijd vers voorhanden.

Zie ook : Spaanse Kekererwten soep

Ingredienten voor de vegetarische Spaanse bonensoep
Ingredienten witte bonensoep

  • 200 gram droge witte bonen
  • 3 wortelen
  • halve ajuin
  • 2 lange groene paprika's
  • 3 tenen knoflook
  • bundeltje verse koriander
  • 2 aardappelen (gemiddeld)
  • 1 laurierblad
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • halve theelepel gemalen komijn
  • 1 a 2 liter water

Bereiding van de vegetarische Spaanse bonensoep

  1. Zet de bonen in een kom met voldoende water van de avond ervoor, zo kunnen ze voldoende vocht opnemen en kun je de kooktijd inkorten;
  2. Doe olijfolie in een pan en verwarm deze op klein vuur;
  3. Snij de ui heel fijn en fruit deze in de olijfolie, doe er daarna ook de fijngesneden knoflook bij;
  4. Schil de wortelen, snij deze fijn en doe ze vervolgens ook bij de ui en de knoflook;
  5. Af en toe goed blijven roeren, je mag het vuur nu een beetje hoger zetten;
  6. Spoel de paprika's en snij deze ook fijn om daarna bij de rest van de groenten in de pan te doen;
  7. Ga verse koriander halen in je tuin, spoel deze af en versnipper over de groenten in de pan, goed roeren;
  8. Als laatste schil je de aardappelen en snij deze in blokjes om bij de rest in de pan te voegen;
  9. Voeg een halve liter water toe als ook het laurierblad en laat alles goed pruttelen tot de aardappelen gaar zijn;
  10. Nu kun je de groenten mixen of in stukjes laten, ik ga er heel even met de mixer doorheen zodat er toch nog hier en daar wat stukjes groenten te zien zijn;
  11. Spoel nu de witte bonen af en voeg deze bij de groenten in de pan;
  12. Voeg ook de rest van het water, de komijn, het zout en de versgemalen zwarte peper toe;
  13. Laat ongeveer 1 1/2 uur doorkoken op middelmatig vuur maar roer af en toe eens door de soep zodat de bonen niet aan de bodem van de pan gaan kleven;
  14. Je kunt ook een snelkookpan gebruiken, zo kun je de kooktijd met een uur verminderen;
  15. Nu nog even proeven om te kijken of je er nog wat zout moet aan toevoegen en daarna warm serveren met versgebakken brood.
Heerlijke Spaanse soep
Het enigste nadeel is, wanneer je met droge bonen kookt, je er van de avond ervoor moet aan denken om de witte bonen in water te laten weken. Deze vegetarische Spaanse bonensoep is een volwaardige maaltijd en doordat de vertering van deze bonen heel goed verloopt heb je niet het gevoel dat je moet rusten om je eten te laten verteren. In tegendeel deze witte bonensoep geeft je extra energie!

S M A K E L IJ K!

Geen opmerkingen: