donderdag 16 mei 2013

Koriander, geliefd kruid en specerij in de keuken van Tante Tuut

Bloeiende koriander in pot bij avocado
Hier bij ons wordt koriander (Coriandrum Sativum L.) het hele jaar door gezaaid en geoogst. Altijd staan er twee of drie grote potten van dit zalige kruid dicht bij de keuken zodat ik het vlug bij de hand heb tijdens het kokkerellen. Het is dan ook één van mijn favoriete kruiden smaakmakers in stoofpotjes en calzones, pesto's, salades en in je humus.

Korianderzaden
Is koriander een kruid of een specerij?

  • Koriander is zowel een kruid als een specerij omdat zowel de bladeren, de zaden en de wortels worden gebruikt;
  • De groene bladeren smaken een klein beetje naar peterselie, munt en citroen. De plant wordt in het vroege groeistadium veelal verward met peterselie, maar het aroma en de smaak is totaal anders;
  • De zaden echter ruiken naar sandelhout, cederhout en sinaasappel. Ze worden vooral gebruikt in curry vinaigrette, sauzen en marinades. Doordat ze ook lichtjes naar sinaasappel ruiken, wordt deze specerij ook gebruikt bij het bakken;
  • In de Thaise keuken worden ook de wortels gebruikt in currypasta's, marinades en om een bouillon op smaak te brengen.

Koriander twee weken
Waar komt koriander vandaan?
De herkomst van koriander heeft men tot op de dag van vandaag nog steeds niet honderd procent achterhaald, maar men vermoed dat deze afkomstig zou zijn uit Noord-Afrika, de landen rond de Middellandse Zee en het Midden Oosten.

Koriander vier weken
Geneeskrachtige eigenschappen van Koriander

Koriander heeft zoveel voordelen dat je er makkelijk een heel boek kunt over wijden.

  1. Verse koriander bevat onder andere vitamine A, B1, B2, B6, en C;
  2. Verder bevat verse koriander nog Natrium, Kalium, Calsium, Fosfor, IJzer en Zink;
  3. De etherische oliën die in Koriander aanwezig zijn, zijn rijk aan antioxidanten, hebben anti- bacteriële eigenschappen en ontgiften je lichaam;
  4. Koriander is een zeer goed ontsmettingsmiddel en heeft anti microbiële eigenschappen die de ogen tegen besmettelijke ziekten beschermen, zoals conjunctivitis;
  5. Sommige van de zuren die in koriander aanwezig zijn zoals, linolzuur, oliezuur, palmitinezuur, stearinezuur en ascorbinezuur (vitamine C), zijn zeer effectief in het verminderen van het cholesterolgehalte in het bloed. Ze verminderen ook de cholesterol afzetting langs de binnenwanden van de slagaders en aders;
  6. Het kruid verbetert de vochtafscheiding uit het lichaam wat een pluspunt is voor mensen met reuma of artritis en voor mensen met slecht functionerende nieren;
  7. Het helpt de suikerspiegel in het bloed te verlagen, dus een ideaal kruid voor diabetici;
  8. Koriander verfrist de adem en helpt bij aften in de mond door op het verse blad te kauwen;
  9. Door zijn anti-bacteriële eigenschappen helpt het ook bij aandoeningen van de huid zoals, eczeem, droge huid en schimmelinfecties;
  10. Koriander helpt bij het regelen van de hormonen zodat je een regelmatige menstruatiecyclus krijgt en het helpt ook nog eens om de pijn te verminderen;
  11. Doordat het kruid een goede bron van ijzer bezit, helpt het om bloedarmoede te bestrijden;
  12. Koriander helpt ook bij een goede afscheiding van enzymen en spijsverteringssappen in de maag, stimuleert de spijsvertering en de peristaltische beweging, stopt diarree en het kruid bewijst ook zijn nut bij het ​​behandelen van problemen zoals anorexia;
En zo zullen er nog wel tal van goede eigenschappen te danken zijn aan koriander. Let wel op: experimenteer zelf niet met de pure etherische olie indien je hier niet voldoende kennis van hebt. Ga liever een erkend therapeut raadplegen die je hier de nodige inlichtingen kan over verstrekken.

Plukklare koriander
Zaaien en oogsten
  • Van zodra de vorst geweken is kan men koriander buiten ter plaatse zaaien. Je kan ook al een paar maanden binnen op de vensterbak voorzaaien. Hier in het zuiden van Spanje kan je makkelijk het ganse jaar door zaaien en oogsten;
  • De plant groeit tussen de 40 en 60 cm hoog, hou er dus rekening mee dat je hem waarschijnlijk zult moeten opbinden want bij een sterke wind knakken de stengels om;
  • Bewerk de grond voor met een rijke compost, zo hoef je verder niet meer bij te mesten, zowel voor de teelt buiten als in pot;
  • Bedek te zaden ongeveer met iets meer dan een halve cm aarde en houdt de aarde vochtig tot de zaden opkomen, na ongeveer twee a drie weken;
  • Daarna regelmatig water geven maar de planten mogen niet te vochtig staan want daar houden ze niet van;
  • Wil je het ganse jaar door verse koriander plukken, zaai dan om de zes weken, ik doe dit in een bloempot van ongeveer 25 cm doorsnede. De koriander doet het ook goed bij mijn citroenboom en avocadoboompje en sindsdien heb ik geen schimmels meer op mijn avocadoboompje in pot;
  • Sommige potten laat ik doorbloeien zodat ik de zaden kan oogsten voor mijn volgende teelt, zo hoef ik nooit meer zaden aan te kopen. Al jaren heb ik zo mijn eigen koriander van slechts 1 pakje biozaad.
Koriander in bloei
Ziezo en hier eindigt mijn lofzang over dit verrukkelijk kruid en specerij die we koriander noemen. Voor mij is het in ieder geval een must in de keuken. Veel plezier bij het zaaien, het oogsten, het bereiden van je gerechten, maar vooral bij het aroma die je huis vervult met koriander!



4 opmerkingen:

Helmi zei

Ziet er heerlijk uit. Ik heb vandaag vrij en zou zo graag in mijn tuintje werken. Helaas regent het pijpenstelen!

Anoniem zei

Ik ben gek op koriander. Ik gooi zoveel door mijn eten dat het eigenlijk meer naar koriander smaakt dan het oorspronkelijke gerecht. Maar mensen die er niet van houden zeggen altijd dat koriander naar zeep smaakt.

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Jammer Helmi, dus is het ideaal weer voor jou om andere creatieve uitspattingen de vrije loop te laten.

En voor jou Anoniempje C. Gebruik misschien iets minder van dit heerlijke kruid, niet iedereen kan deze smaak appreciëren en het blijft toch nog zijn werk doen. Het spreekwoord zegt immers "Overdaad schaadt". Dit is ook zo met goede dingen.
Geniet van het zaaien deze week!

Anoniem zei

Ik doe natuurlijk nooit koriander door of over het eten van gasten die er niet van houden. De gasten die er wel van houden krijgen een paar blaadjes ter versiering en de rest mogen ze er zelf bij doen. Anoniempje C