vrijdag 30 mei 2014

Hoe abrikozen drogen in een droogapparaat of dehydrator

Abrikozen zelf drogen

Vorige zondag kreeg ik zomaar een zak abrikoosjes van onze huiseigenaar en omdat we toch altijd gedroogde abrikozen kopen op de bio-markt heb ik deze nu eens zelf gedroogd  in mijn dehydrator of droogapparaat en dit is zeker voor herhaling vatbaar. Vorig jaar heb ik een abrikozenpit geplant en die is nu al uitgegroeid tot een klein boompje, nog eventjes geduld en ik kan gaan enten, heb ik m'n eigen abrikoosjes yummie!

Abrikozen
Abrikozen bevatten ook heel wat vitaminen en zijn een uitstekende bron van calcium, ijzer en fosfor. Abrikozenpitten gebruikten de Romeinen al tegen tumorgezwellen en nog veel vroeger werden deze gebruikt in de oude Chinese geneeswijze omdat deze heel veel vitamine B17 bevatten. Zie het artikel Het verhaal van de vitamine B17 (een pleidooi voor de biologische kankerbestrijding)

Abrikozen in citroenwater
Wat heb je nodig om abrikozen te drogen?
  • abrikozen
  • citroenen
  • water
  • mesje om de abrikozen te halveren
  • handdoek
  • glazen bokaal of plastic bakje om de abrikozen in te bewaren
  • elektrisch droogapparaat of dehydrator of je kan er ook zelf één maken die met behulp van de zonnestralen al je fruit en groenten droogt (staat op ons lijstje)

Abrikozen even laten uitlekken
Hoe ga je te werk om abrikozen te drogen?
  1. Spoel de abrikozen goed, halveer deze en verwijder de pit;
  2. Pers een paar verse citroenen uit en leng aan met water;
  3. Leg de gehalveerde abrikozen ongeveer vijf minuutjes in dit citroenwater. Het citroensap zorgt er voor dat de abrikozen langer houdbaar blijven;
  4. Laat ze daarna even uitdruppen op een keukenhanddoek;
  5. Leg de gehalveerde abrikozen met het gedeelte waar de pit normaal zit naar boven gericht op de droogschotels en droog ongeveer tussen de 15 a 30 uur, al naargelang de grootte van de abrikozen en hoe je ze zelf wilt hebben;
  6. Doe ze in een glazen bokaal maar doorprik het deksel, zo kan eventuele vochtige lucht afgevoerd worden en beschimmelen de abrikozen niet. Je kunt ze ook in een plastic doos bewaren met een lucht afvoerklepje.
Abrikozen verdelen op droogroosters
De abrikozen krimpen tot meer dan de helft in hun volume en zijn gedroogd ongeveer 6 maanden houdbaar. Wil je ze langer bewaren dan kun je de gedroogde abrikozen het best vacuüm trekken. Ik doe dit per 50 gram en dit is dan ideaal om mee te nemen wanneer je erop uittrekt om een stevige wandeling of fietstocht te maken.

Bekijk ook :
Kruiden drogen in dehydrator
Gedroogde tomaten

Geen opmerkingen: