woensdag 23 juli 2014

Andalusië, het fruitparadijs Deel II

Andalusië is een waar fruitparadijs, de grote bergketens zorgen ervoor dat de kust beschut wordt tegen de koude winden uit het noorden en de zon schijnt er ook in de winter. Hier groeien tropische vruchten zoals mango, maracuja, kaki, papaja, cherimoya, avocado, mispel, vijgen, citroenen, granaatappel...

Vervolg van de lekkere vruchten uit het Andalusisch fruitparadijs

  • Citroenen

Mijn citroenboompje
Voor velen zijn citroenen een fruitsoort die je gedurende het hele jaar door kunt krijgen. Maar wanneer je zelf een boom hebt en iedere dag je verse citroen kunt plukken dan bedenk je ineens dat het niet zo vanzelfsprekend is en waarom ze soms zo duur verkocht worden. Zonder watertoegift kan de boom niet overleven hier in het zuiden omdat zijn wortelgestel niet diep in de grond reikt. Wie op de campo hier leeft heeft zeker een citroenboom in zijn tuin. Citroenen zijn heel gezond en bevatten heel wat vitamine C, ideaal wanneer je tijdens de wintermaanden een verkoudheid hebt. Ze worden ook vaak gebruikt in gebak, bij vis en andere gerechten. Wat de precieze oorsprong van de citroen is weet men niet met zekerheid, maar er wordt verondersteld dat hij uit India zou komen. Het is een boomvrucht die behoort tot de citrus familie en is meestal geel van kleur, er bestaat ook een rode variëteit zoals bij de sinaasappels, de bloedcitroen maar van smaak zou hij hetzelfde als de gewone citroen zijn. Raar maar waar, een zoete variëteit bestaat er ook.  Een citroenboom kan je makkelijk in pot kweken en als je voor de Lunar kiest dat kan je het ganse jaar door citroenen plukken en genieten van zijn bedwelmende bloesems. 's Morgens een glas water op kamertemperatuur met het sap van één citroen stimuleert je galproductie die er dan weer voor zorgt dat je lever zich van toxische stoffen ontdoet, dus heel goed om je lichaam te ontgiften.
Zie ook mijn video Citroenen inmaken met Tante Tuut

  • Vijgen

verse vijgen
Ook ik heb het geluk om een vijgenboom in mijn tuin te hebben die me elk jaar terug verwent met zijn zoete vruchten. De vijg is een schijnvrucht en werd reeds 9000 v.Chr verbouwd rond de Jordaan-vallei. Van daaruit zijn ze verspreid over de hele wereld maar ze gedijen het best in een Mediterraan klimaat. Ook zijn er tegenwoordig rassen verkrijgbaar die het in koudere streken ook goed doen, meestal zijn dit pitloze rassen die geen bevruchting nodig hebben om af te rijpen.
Verse vijgen bevatten heel weinig caloriën en zijn daardoor ideaal voor diegene die een dieet volgen. Gedroogde vijgen daarentegen geven je een energiestoot wat welkom is bij het sporten. Daarnaast bevatten vijgen ook nog eens vele vezels, mineralen en vitamines.
Meer weten over vijgen, lees dan ook volgende artikelen
Verschil tussen gewone vijgen en brevas
Hoe maak je vijgenbrood
Vijgen confituur

  • Watermeloen

watermeloen
Wat zouden we hier zijn zonder deze verkoelende vrucht tijdens de heetste zomermaanden! Zomaar uit het vuistje, als vruchtensap of verwerkt in een heerlijke sorbet verkoelt de watermeloen of sandía je lichaam. En dat is soms wel nodig met buitentemperaturen van rond de 40 graden. Ook onze honden zijn dol op deze verkoelende lekkernij en zijn niet van onze zijde te verslaan wanneer er sandía op het menu staat. Deze gezonde vrucht is waarschijnlijk afkomstig uit Zuid-Afrika maar werd ook al voor de christelijke kalender in China geteeld.
Wil je meer weten welke vitaminen watermeloen bevat, bekijk dan deze post.
Zie Watermeloen een weldaad voor je lichaam

Meer zuiders fruit bij Deel III van het fruitparadijs.

Geen opmerkingen: