Gezond leven in Frankrijk met minder|permacultuur|recycleren|creativiteit
donderdag 20 januari 2011
Plaza de Toros - Ronda
De arena voor stierenvechten - Plaza de Toros - van Ronda (Zuid-Spanje) wordt in de meeste gidsen als de oudste van Spanje genoemd. Het scheelt niet veel, maar eigenlijk is de Plaza de Toros van Sevilla de oudste, die is van het jaar 1761. De Plaza de Toros van Ronda is van 1785 en heeft wel de grootste diameter, maar liefst 66 meter!
De eerste stierenvechters die er vochten waren Pedro Romero uit Ronda en Pepe Hillo uit Sevilla. Pedro Romero is de figuur die de "regels" voor het stierenvechten hielp meebepalen. Hij doodde bijna 6000 stieren en stichtte de school van Ronda. Wonderbaarlijk genoeg is hijzelf nooit gewond geraakt door een stier.
Pedro Romero werd ooit door Goya geportretteerd. Bij de tweehonderste verjaardag van zijn geboorte werd door de stad een jaarlijkse Corrida Goyesca in het leven geroepen. Tot op heden is dit nog steeds de enige corrida per jaar die in de Plaza de Toros gehouden wordt en dit is telkens de eerste week van september gedurende de jaarlijkse Feria van Ronda. Het is een evenement waar veel "celebreties" naartoe komen en de prijzen liggen buitensporig hoog want het aantal zitplaatsen in de arena is vrij beperkt.
Het grootste deel van het jaar is de Plaza de Toros gewoon te bezichtigen als monument en de meeste mensen bezoeken dan meteen ook het stierenvechtersmuseum en de bijgebouwen waar onder andere ook de paardenstallen van de Real Maestranza de Caballería de Ronda te bezichtigen zijn.
In het museum zijn mooie kostuums uit het verleden en ook gravures, tekeningen en lithografieën te zien.
Merkwaardig feit is dat in het verleden corrida's werden gehouden ten voordele van het Rode Kruis. We zagen de affiches hiervan onlangs bij een tentoonstelling van het Rode Kruis in Ronda.
Stierenvechten is een controversieel thema vandaag in Spanje. Voorstanders zien het als een unieke traditie die niet mag verloren gaan, cultureel erfgoed van Spanje als het ware. Tegenstanders beschouwen het als een anachronisme en dierenmishandeling. Het wordt politiek ook vooral uitgespeeld als iets tussen Catalonië en Andalucía.
In Catalonië is het in elk geval weggestemd en zullen er geen corrida's meer gehouden worden vanaf januari 2012. Ook de officiële Spaanse TV, TVE heeft beslist geen stierenvechten meer uit te zenden.
We zijn benieuwd hoelang het nog gaat duren eer het stierenvechten ook in de rest van Spanje zal afgeschaft worden? Of zullen ze in het zuiden eerder het voorbeeld van Portugal volgen, hier wordt de stier niet in de arena gedood maar professioneel afgemaakt achter de schermen. Is dit dan meer humaan????
Groetjes en tot de volgende historie.
Tante Tuut
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
goeiemorgen trudis! wat een thema op deze vredige donderdagochtend, ieks.....ik gruwel van stierenvechten en ben het helemaal eens met de voorstanders van de afschaffing, van mij mogen ze de traditie voortzetten met een robotstier!
maar, ieder zijn meug.
dank voor de mooie les en neem het niet persoonlijk!! lieve groet, riet olé:)
Ik ben allezins niet pro die stierengevechten. Deze mooie arena's zouden toch voor heel andere doeleinden kunnen gebruikt worden zonder dat er bloed moet vloeien. Allezins mooie reportage !
ben nogal voor het behoud van tradities, en kan me voorstellen dat het toch wel even wennen zou zijn zo, Spanje zonder de stierengevechten. Het zit ook in de mens denk ik om zo iets te organiseren. Maar goed... dit gezegd zijnde: de gladiatoren gevechten in de arena's van het oude Rome waren ooit ook een sterk gewaardeerde traditie en toch ook maar goed dat die met de tijd zijn afgeschaft. Me dunkt.
Het is jammer dat mensen de arena van Ronda en het stierenvechtmuseum bezoeken, want met hun geld houden ze de bloederige stierenvechtindustrie in stand. Als toeristen, bedrijven en regionale overheden hun geld terugtrekken uit deze industrie, zullen de financiële verliezen nóg groter zijn, omdat ook in Spanje de weerstand tegen het stierenvechten steeds meer toeneemt. Niet alleen in Catalonië, maar ook in de rest van het land, en overigens ook in de andere stierenvechtlanden.
Het is jammer dat u schrijft dat de stieren in Portugal professioneel worden afgemaakt achter de schermen, want deze dieren krijgen ook tijdens het stierengevecht wapens in hun lijf gestoken, waarna ze hevig verwond uren of zelfs dagen moeten wachten tot de slager hen uit hun lijden verlost. Een bevriende cameraman heeft gezien dat diverse stieren zoveel pijn hadden dat ze zelfmoord probeerden te plegen door hun kop in een bak water te steken of heel hard tegen een muur te rennen. Dus ga ook in Portugal niet naar stierengevechten alsjeblieft!
Groeten van Saskia Oskam
CAS International (Comité Anti Stierenvechten)
cas-international.org
het is een moeilijk onderwerp he ...mijn hart zegt neen tegen deze handelingen, maar ik begrijp ook dat mensen die opgevoed zijn met deze tradities er heel anders tegen aan kijken...maar doden en plezier gaan niet samen vind ik, dus mij zal je niet in een arena tegen komen tijdens zo´n gebeuren...
Hartelijk dank voor jullie reacties. Het is en blijft inderdaad een moeilijk onderwerp, ik ben zeker ook niet tegen tradities maar zoals cri-cri al zei, doden en plezier gaan voor mij ook niet samen. En gelukkig wordt de arena niet alleen gebruikt voor stierenvechten, de optocht van de prachtige paarden en koetsen die ieder jaar te zien is in de Plaza de Toros is een uniek schouwspel en is bovendien ten voordele van een plaatselijk goed doel en in de zomer zijn er ook af en toe klassieke concerten, stilletjes maar zeker komt er een omwenteling.
Oei, wat een heikele kwestie hé. Ik begrijp dat sommige mensen gehecht zijn aan tradities. Maar ik kan geen bloed zien vloeien en vind het absoluut niet kunnen dat die dieren eerst een beetje worden 'mishandeld' en het bovendien daarna nog met de dood moeten bekopen, zomaar om de mens te entertainen. Ook wat mij betreft: afschaffen die stierengevechten! Groetjes, Hilde
Een reactie posten