zaterdag 8 januari 2011

Chapati broodjes


Chapati's zijn platte, stevige, ongedesemde (zonder gist) broodjes die vooral in Noord-India gegeten worden bij kruidige gerechten. Ik eet ze ook als ontbijt met honing erop en dit omdat het voor mij veel beter verteerbaar is.
Voor Chapati's gebruikt men ata meel, dit is een soort volkoren meel dat alleen in Indische winkels te verkrijgen is, men noemt dit meel ook vaak chapati meel. Je kan ze ook maken met gewone volkoren bloem.

Ik gebruik volgranen bloem die hier ter plaatse wordt gemalen in de molen die sinds december 2010 terug in werking werd gesteld in Grazalema-Andalusië (toerismebureau). Doordat de volle granen worden gebruikt ziet het meel er eerder gelig uit en zit het dus nog boordevol vitamines en mineralen. Het is ook beter voor de spijsvertering.

Wat heb je nodig om ongeveer 6 tot 8 Chapati broodjes te maken


  • 180 gram bloem (Indische of volkoren of volgranen)
  • Ongeveer 1 1/2 dl water (soms iets meer, soms iets minder)
  • 1 theelepel zonnebloemolie of olijfolie
  • Gesmolten ghee of boter (om achteraf te bestrijken naar wens)
  • 1/2 theelepel zout
Hoe maak je deze Indische Chapati broodjes

  1. In een kom zeef je het meel met het zout. Door het meel te zeven krijg je een fijnere structuur van de bloem, wat het kneden ten goede komt.
  2. Voeg nu het water er beetje bij beetje aan toe en de olie. Maak een zacht, glad deeg in ongeveer 5 minuten. Doe dit deeg in een ingevette kom en dek het af met een vochtige keukenhanddoek. Laat het nu dertig minuten rusten.
  3. Maak zes gelijke balletjes van het deeg op een met bloem bestoven oppervlak.
  4. Druk elk balletje plat met je handpalmen en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 15 cm doorsnede.
  5. Verhit een pan met dikke bodem en bak nu één voor één de chapati's aan beide kanten ongeveer één minuut of tot de chapati blaasjes vertoont en de onderkant witte vlekken krijgt. Gebruik een middelmatig vuur.
  6. Je kan de broodjes warm houden door ze onder  een keukenhanddoek op te stapelen.
  7. Wens je ze te bestrijken met gesmolten ghee of boter (ik gebruik hiervoor olijfolie), doe dit dan wanneer ze nog warm zijn.
  8. Bij kruidige gerechten is het aan te raden om de chapati's warm te serveren.
  9. Je kan deze broodjes makkelijk op voorhand klaarmaken en terug lichtjes opwarmen in een koekenpan of microgolfoven.


Mijn vulling voor de Chapati broodjes

  • Ajuin, knoflook, wortelen, groene peper, courgette, aubergine, linzen, tomatensaus en rundsgehakt.
  • Kruiden : zout, peper, gember, kardemom, koriander en voor het vlees aan te braden garam masala.
  • Klaarmaken zoals spaghettisaus maar dan met Indische kruiden.
Deze Chapati broodjes zijn ook heel lekker met een vulling van kip, ajuin, wortelen, sla, tomaten,... overgoten met een heerlijke currysaus.


Ghee is geklaarde boter die vooral in de Indiase keuken gebruikt wordt. De beste ghee wordt gemaakt van boter van buffelmelk en heeft een veel delicatere smaak dan olie. Hoe je ghee maakt dat vertel ik jullie in Hoe maak je Ghee.

Veel succes alvast met deze Indische Chapati broodjes!
Groetjes van Tante Tuut

6 opmerkingen:

inge zei

een vriendin van me maakt heerlijke chapati´s maar kookt wat op haar gevoel, dus een echt recept kon ze niet geven, maar deze probeer ik zeker eens uit ...het water komt me al in de mond ....yummie!!

vilterietje zei

trudis, gebruik je geen olie om de chapati's te bakken? enne, zou je er ook wat geraspte kaat onder kunnen doen? het lijkt me heerlijk!
lieve groet en tot.....riet:)

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

@vilteriejte, ik gebruik inderdaad geen olie om de chapati's te bakken en voor de vulling kan je nemen wat je maar wilt, als het maar lekker is :-)

Greet zei

ooh, lijkt me iets heel lekkers, moet ik deze week eens uitproberen!

zsazsazsu zei

ik lik bijna mijn scherm af !

Patty Biermans zei

Lijkt me heerlijk. Lijken een beetje op de lawash dat je in turkije krijgt in kleine stalletjes langs de weg. Ga het zeker proberen. Thanx....knufzz. Peebee