dinsdag 15 februari 2011

Voederplaats voor De Vale Gier in orde brengen . Tante Tuut .

De Vale Gier
De tweede zondag van februari gingen we met de "Voluntarios Mediambientales de la Serrania de Ronda (Zuid Spanje)", zeg maar de tegenhanger van de vrijwilligers van Natuurpunt, een voederplaats voor de vale gier in orde gaan brengen.
Gieren zijn grote vogels die hier vrij frequent voorkomen en ze eten vooral kadavers. Deze dieren spelen een belangrijke rol van opruimers in de natuur.


Voedsel voor de gieren
Door de strenge reglementering met de dollekoeienziekte en zo, moeten de dieren die sterven van boerderijen afgevoerd worden naar een vilbeluik en dan worden ze meestal verast. Nu kunnen ze ook naar een voederplaats voor gieren gebracht worden. Bij deze voederplaats in de buurt van Cortes de la Frontera (Zuid Spanje) worden kadavers van paarden, ezels, herten, geiten, schapen etc. gebracht waar de gieren zich dan met vol enthousiasme kunnen aan te goed doen.
De gieren die we hier gezien hebben waren vale gieren, de buitre leonado -gyps fulvus. De jongere exemplaren eten hier soms de laatste keer voor ze de Straat van Gibraltar oversteken naar Afrika als ze hun trektocht aanvatten. Gieren zijn niet echt een bedreigde soort momenteel maar wel een kwetsbare soort omdat ze per jaar maar één jong hebben.

Toegang tot de mirador
Vlakbij de voederplaats is er een uitkijkpost, een "mirador", waar je rustig deze gigantische roofvogels kan bewonderen. Voor de echte fanatieke vogelliefhebbers is er een klein observatiehutje gebouwd waar je de vale gier van heel dichtbij kan zien en fotograferen. De bedoeling is dan ook ornithologisch toerisme aan te trekken met deze mirador. Het is een project dat kadert in de plattelandsontwikkeling, een stimulans voor het duurzame toerisme in het binnenland van Andalusië (Zuid Spanje).

We waren aan het werk met een heleboel leuke mensen waaronder een fervent natuurfotograaf, Juan Luis Muñoz die werkt met digiscoping, dat is eigenlijk gewoon een digitale camera gemonteerd op een telescoop, en op die manier heeft hij al heel wat prachtige foto's gemaakt van de vogels hier in de streek.

Uitkijkpost voor ornithologen
Het werk van de vrijwilligers bestaat erin om dit soort plaatsen klaar te maken voor natuurliefhebbers: er worden borden geplaatst om aan te geven waar de mirador te vinden is, waar je de auto kunt parkeren, waar je niet mag passeren om de vogels niet te storen, er is een pad gemarkeerd met stenen om naar de mirador te gaan, er is voor gezorgd dat er geen wilde varkens door de afsluiting kunnen bij de dode dieren en tenslotte zijn er rustplaatsen met stronken van kurkeiken gemaakt waar de vale gieren kunnen opzitten en poseren voor de foto.
Wie deze plaats wil vinden neemt vanaf Ronda de weg naar Cortes de la Frontera, dan verder richting Ubrique en de afslag naar El Colmenar. Vergeet de verrekijker en fototoestel niet.

De mirador ligt middenin het natuurpark Los Acornocales (Zuid Spanje), een prachtig gebied vol met mooie kurkeiken.
Zicht vanaf de mirador met in de verte de uitkijkpost voor ornithologen
Het was terug een leerrijke zondag met de vrijwilligers van de milieuvereniging.
Tot de volgende maand.
Groeten van Wim en Tante Tuut

8 opmerkingen:

Patty Biermans zei

Mooi verhaal schrijf je! Wij zijn in frankrijk in de buurt van Millaau naar een plek geweest waa ze gieren observeren. Fijn dat jullie genoten hebben van jullie "vrijwillige" uitje. Knufzz...Peebee

La Maison zei

Wat een mooi verhaal, heel bijzonder ook.
Het was gezellig bij op de koffie ;)
Tot de volgende keer.
Liefs
Hermine

Anoniem zei

lijkt me niet goed om zieke dode beesten daar neer te leggen. levert dit geen problemen op dan?
In Nederland laten ze in 'natuurparken' ook liggen, maar als boer zou je voor zoiets achter de tralies gezet worden!
m.vr.gr.Margriet

vilterietje zei

prachtig geschreven verhaal, wat zelfs een snel afgeleid iemand als ik kan boeien:) thanks!

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

@Margriet, er worden geen zieke dode dieren neergelegd hoor, de gieren peuzelen lekker alles af en rottig vlees eten de gieren niet, dat laten ze lekker over aan de wormen en in de zomer, met de hete zon, brandt alles bacterie-vrij. Op deze manier kunnen de gieren overleven en alles wordt heel goed in de gaten gehouden door de natuurverenigingen.
Geniet van jullie dag en bedankt voor de reacties dames!

inge zei

is idd een mooi initiatief voor de gieren, een beetje een raar zicht voor een softie als ik ,ik zou daar niet aan wennen denk ik...

Unknown zei

Fantastisch om aan zo'n mooi project te kunnen meewerken. en natuurpark Los Acornocales komt in mijn boekje te staan met 'ooit te bezoeken'... groetjes, Hilde

Het Knuter Huuske zei

Mooi verhaal zeg....
Wist niet eens dat dit bestond....
Mooi initiatief....

Ik vind de foto van de uitkijkpost erg Leuk :) :)