Beschrijving en Cultivering van de Bosaardbei
- De bosaardbei heeft mooie glanzende samengestelde drievoudige bladeren en hebben een gezaagde rand. De bloemen zijn wit en hebben een geel hart. Wanneer je gele bloemen hebt dan heb je te maken met een schijnaardbei (potentilla indica), deze wordt ook als bodembedekker gebruikt en de vruchten smaakloos en helemaal niet sappig in tegenstelling tot de bosaardbei, die eigenlijk ook een schijnvrucht is.
- Je kunt de bosaardbei vermeerderen door de vele uitlopers die hij maakt zoals de gewone aardbeiplant. Wanneer je grote planten hebt kan je die scheuren. Ook kan je de plant zaaien zoals ik heb gedaan, maar dan moet je wel wat geduld hebben vooraleer je dan van de eerste bosaardbeitjes kunt snoepen (ongeveer 6 tot 8 maanden).
- De plantjes houden van een humusrijke grond in de (half) schaduw en de grond mag zeker niet uitdrogen. Wanneer je hem in pot kweekt zoals ik, dien je zeker iedere maand bij te mesten met een organische meststof bijvoorbeeld guano.
- Hoogte van de plant bedraagd ongeveer 25 cm.
Gebruik in de keuken van de Bosaardbei
- Van de blaadjes en de vruchten kan je een thee trekken (zie medicinaal gebruik)
- De vruchten van de bosaardbei worden ook gebruikt voor het maken van confituur, je hebt er dan wel heel veel van nodig. Of je kan een konfituur maken gemengd met andere heerlijke bessen.
- De bladeren en de bessen kunnen ook gedroogd worden voor later gebruik.
Bosaardbeitjes |
Medicinaal gebruik van de Bosaardbei
- De vruchten zijn zeer rijk aan vitamine C en bevatten ook vitamine B en K. Enkele mineralen die erin aanwezig zijn, zijn onder andere, ijzer, calcium, forfor, kalium en jodium.
- Ook bevatten de bladeren van de bosaardbei looizuur die goed is tegen diarree en andere maagproblemen en darmproblemen. Hiervoor kan je een thee trekken van de bladeren.
- Een thee van de bladeren is ook bloedreinigend en gaat bloedarmoede tegen.
- Van de jonge bladeren maakt men een reinigingslotion voor de vette huid.
3 opmerkingen:
Ik vind ze ook erg lekker. Jammer dat ze zo klein zijn, he?
Daarom scheur ik de bosaardbeitjes ieder jaar, ik wil ze overal staan hebben, zo heb ik er altijd en kan ik lekker tussendoor ervan smikkelen!
hmmmm, ze zijn zo lekker dat je er elke keer je passert er eentje wil proeven
Liefs Zohra
Een reactie posten