Spaanse kazen |
Er zijn 4 verschillende soorten Spaanse kaas. De Kaas gemaakt van koemelk, schapenmelk, geitenmelk en een mengeling van alle drie. De kaas geproduceerd van koemelk (Queso de Vaca) vind je vooral in het noorden van Spanje terug, waar veel groene weiden zijn zodat de koeien naar hartelust kunnen grazen. De schapenkaas (Queso de oveja) vind je terug in midden Spanje en dan vooral in de streek van Castilla-la-Mancha en Castilla y León. De geitenkaas is terug te vinden in streken met ruwere berglandschappen zoals in Andalusië, Extremadura en Murcia.
Kaas is één van de belangrijkste zuivel producten in Spanje en het wordt dan ook bijna dagelijks als tapa gegeten met een stukje brood of picos (broodstokjes). Men drinkt er witte wijn of een droge sherry bij en het gaat heel goed samen met olijven, fruit, walnoten en kweeperenpasta (membrillo).
SCHAPENKAAS
De smaak kan heel veel verschillen van streek tot streek, dit heeft te maken met het eten dat de schapen krijgen alsook de temperaturen die ze moeten doorstaan. Schapenmelk bevat meer verzadigde vetzuren en eiwitten dan andere melk, dus ook meer calorieën. Dus spring er zuinig mee om, eet alleen wat je lichaam nodig heeft, dat geldt trouwens voor alles :-)
Manchego Kaas |
MANCHEGO
Manchego is DE best gekende Spaanse schapenkaas die geproduceerd wordt in de streek van Castilla-la-Mancha en Castilla y León. Echte Manchego, met het DO kenmerk, wordt alleen gemaakt in de aangewezen geografische streek en van de melk van het Manchega-ooien ras. Om een halfbelegen kaas te verkrijgen, moet de kaas minstens
60 dagen gelegen hebben. Dan heb je een zachte kaas met een subtiel nootachtig aroma die gegeten wordt als tapa met een sherry of om kaassauzen mee te verrijken. Oude Manchego kan aardig pikant zijn en heel oude Manchego is brokkelig en sterk van smaak. Ideaal als tapa dus!
60 dagen gelegen hebben. Dan heb je een zachte kaas met een subtiel nootachtig aroma die gegeten wordt als tapa met een sherry of om kaassauzen mee te verrijken. Oude Manchego kan aardig pikant zijn en heel oude Manchego is brokkelig en sterk van smaak. Ideaal als tapa dus!
Deze Spaanse schapenkaas komt uit het zuidoosten van de provincie Badajoz (Extremadura). Hij wordt gemaakt van de melk van Merino-schapen. Voor 1 kilo kaas heeft men 5 tot 6 liter melk nodig. De Queso de la Serena heeft een heel pittige smaak en hoe de kaas ontwikkelt is niet te voorspellen. Dit hangt af van de melk en de externe omstandigheden, wanneer hij heel romig afrijpt dan hebben we een echte Torta de la Serena. Bij het aansnijden loopt deze kaas dan ook uit en verspreidt hij een kruidig aroma. Wanneer hij een harde kaas belooft te worden, smaakt hij heel pittig en kan hij een jaar lang rijpen.
De Torta del Casar wordt bereid van Churra schapen en is genoemd naar de plaats van herkomst, namelijk Casar de Cáceras. Ook deze kaas heeft een onzekere rijping en hangt af van de melk en de externe omstandigheden. Het binnenste van deze Torta is zeer vet, stroperig en is heel intens van smaak. Om deze kaas te eten snijdt men dan ook het deksel van de kaas om hem vervolgens uit te lepelen. Heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten