zondag 21 november 2010

Hoe sluit ik een platenspeler aan op mijn hifi geluidsinstallatie?

Veel mensen ontdekken terug de charme van een platenspeler. Ze vinden of krijgen een oude platenspeler, een pickup, zoals we in schoon Vlaams zeggen, en die willen ze dan aansluiten op een bestaande installatie.
Op zich is dit aansluiten helemaal niet moeilijk. Wat wel kan gebeuren is dat het niet mogelijk is doordat de uitgang (output) van de speler niet aan aangepast is aan de ingang (input) van de versterker of audio installatie.
  1. Hier zijn de stappen: check op de achterzijde van de stereo of er een ingang beschikbaar is;
  2. Als je geluk hebt dan zit er een "PHONO"-ingang bij en dan is het heel simpel: neem een kabel met aan beide uiteinden tulpstekkers, meestal een witte en een rode, sluit die aan op de Phono-ingang. Dit soort kabel heet in het audio vakjargon "cinch" en soms spreekt men ook van "RCA"-verbindingen (Amerikaanse benaming). Gaat het over een ouder model platenspeler dan heb je misschien een verloopkabeltje nodig van "DIN" (vijfpolig rond stekkertje) naar Cinch. Dit type kabeltjes kan je vaak nog bij elektronica-winkels, bij Fnac of bijvoorbeeld in een HandyMan winkel vinden. Zie ook verder bij "Andere Aansluitingen".
  3. GEEN PHONO INGANG. In dit geval kan je een AUX- of andere Lijn-ingang kiezen zoals Video-aux, TV of wat dan ook beschikbaar is op het toestel. Hier heb je dan wel een extra VOORVERSTERKER bij nodig. Die heten ze in het Engels PHONO-PREAMP. Dit is een versterkertje dat het zwakke signaal van de platenspeler versterkt naar het nodige signaalniveau voor een lijningang. Bij zo een voorversterker hoort dan ook nog een stroomadapter, je hebt dus ook een extra stopcontact nodig. Phono-voorversterkers zijn er in allerlei maten, modellen en prijzen te vinden. Bij een hobbywinkel in elektronica zal dat vanaf ongeveer 35 euro wel te koop zijn. Als je een supergoeie oude Thorens platenspeler hebt of een ander audiofiel merk loont het natuurlijk de moeite om ofwel een betere kwaliteit Phono-preamp te kopen ofwel om een Hifi-versterker te kopen die een goede Phono-aansluiting. Je kan die nog wel vinden bij merken zoals Denon, Onkyo, Marantz,Cambridge Audio etc.Hier spreken we natuurlijk over een veel hoger prijskaartje, maar vaak kan je zo'n goeie oude versterker met Phono ingang ook in de kringloopwinkel op de kop tikken en dan ben je misschien maar 30 of 50 euro kwijt.
    DIN naar Cinch verloopkabel
  4. ANDERE AANSLUITINGEN. Er bestaan ook nog platenspelers met een DIN aansluiting, die zijn dan meestal wel heel oud en daar mag je dan natuurlijk geen al te hoge kwaliteit van verwachten. Het kan ook zijn dat die platenspeler ook een ingebouwde versterker heeft en dan zitten er ook de 2-polige DIN aansluitingen op. Op die ouderwetse luidsprekeraansluiting kan je zonder versterker direct je speakers aansluiten. Zo een "punt-streep"-stekkertje is ook nog wel te vinden bij winkels die doen in elektronica onderdelen. De luidsprekerkabel die hierbij past is meestal de dunste 0,75 mm2.
  5. 2 polige DIN luidsprekerstekker
  6. PICKUP NAALDEN. Het is vaak niet gemakkelijk om voor oude platenspelers nog een goede diamantnaald te vinden. Je hebt meest kans om die te vinden bij speciaalzaken in hifi-apparatuur of bij een winkel gespecialiseerd in elektronica onderdelen. Tot voor enkele jaren kon je van het merk "Emji" nog heel wat vervangnaalden vinden voor de meeste merken platendraaiers. Let wel op dat je nakijkt of het element (de eigenlijke pick-up dus) waar de naald opzit van hetzelfde merk is als de draaitafel zelf. Ondertussen is Emji als merk verdwenen en overgenomen door Bandridge en nu zit het bij Micromel heb ik net gezien via googelen...Wellicht kan je nog best tweedehands een naald vinden met de zoekwoorden "pick-up naalden Emji", ik vond ze terug voor 2,5 euro per stuk, een koopje!


Veel vinyl-plezier toegewenst van
Wim

12 opmerkingen:

Anoniem zei

thx :D

Anoniem zei

Dankjewel

Anoniem zei


Tante Tuut

Hoe hoog zitten die prijskaartjes in Vlaanderen? Hier in NL hebben we alleen last van dure prijzen en koude temperaturen.

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Ja Anoniem, die prijskaartjes in Vlaanderen daar ben ik niet zo goed meer van op de hoogte. Ik woon er al zes jaar niet meer. Hier alleen maar warme temperaturen...

Mark zei

Tante Tuut,

ik heb een lastige situatie: ik heb een platenspeler waar zowel tweemaal een 5 polige DIN als tweemaal een 2 polige DIN aansluiting op zitten.
De 2 polige DIN was bedoeld voor de destijds bijgeleverde speakers, de 5 polige voor het opnemen (geloof ik).
Nu heeft mijn receiver geen Phono-aansluiting, maar als ik uw verhaal mag geloven, heeft mijn platenspeler wel een voorversterker (vanwege het feit dat hij 2p-DIN aansluitingen heeft). De platenspeler heeft in ieder geval wel een klein (ingebouwd) speakertje.
Nu kan ik natuurlijk mijn speakers direct op de 2p-DIN aansluiten, maar ik doe dit liever via mijn versterker, omdat ik meerdere audiobronnen heb (TV, laptop ed.). Volgens uw verhaal zou ik een voorversterker nodig hebben vanwege het ontbreken van de Phono-aansluiting, maar is het hebben van de interne versterker van de platenspeler voldoende om de platenspeler met de versterker te verbinden?
Ik hoor graag van u

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Hallo Mark
Hier de uitleg van mijn man, ik hoop dat je er wat aan hebt!
De 5 polige aansluiting op de versterker/platenspeler combinatie is normaal gezien geschikt om aan te sluiten op een AUX-ingang van een conventionele moderne versterker, wanneer die al in gebruik is kan je een andere LINE / lijningang kiezen die nog vrij is, dat kan DVD, TV, MD, Video zijn of TAPE 1, 2 of iets dergelijks.

Het moeilijkste is om aan die kabels te komen die aan de ene kant 5 polige DIN hebben en aan de andere kant de wit/rode phono/RCA tulpstekkers.
Hierbij een foto (bijlage).
Via de site http://www.elektronica-online.nl/ gevonden.

Als je geluk hebt dan geeft het apparaat een voldoende sterk signaal om via de receiver de platenspeler te laten klinken.
Gaat het niet dan heb je voor 29 euro bij de bovengenoemde website een voorversterkertje, waar zelfs nog een din-ingang opzit.
Phono Voorversterker - €29.00 incl. BTW

Artikelnummer: 89.N.PREAMP-220-A8990422

Succes ermee, en laat eens weten hoe dat vinyl klinkt....!

Frits zei

Ik heb een Torens platenspeler in bezit gekregen, die wil ik aansluiten op een Denon versterker, het enige dat ontbreekt is een 5 polige DIN female naar 2x Tulp of RCA male stekker.
Ik vind overal wel male DIN naar 2x female RCA maar niet andersom. Of het is female DIN naar 4x RCA en ik weet niet wat ik met de twee overgebleven RCA stekkers zou moeten doen. Het is mij ook een raadsel waarom het wel in de male-2z male variant te krijgen is maar niet in de female naar 2x male variant.

Weet jij raad?

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Hallo Frits,
Via de site http://www.elektronica-online.nl
kun je de kabeltjes die je zoekt zeker en vast vinden.
Zoek naar 5 polige DIN naar Phono (ook RCA genoemd)
Veel succes ermee!
Groetjes

Anoniem zei

Leuk artikel. Maar mijn situatie is nog anders: aan mijn oude platenspeler zaten twee banaanstekkers, die inmiddels los zijn geraakt (dus nu twee losse draden) en die vroeger in de oude radio gingen. Hoe moet ik deze aansluiten op de moderne stereo-installatie?
B.v.d.

Unknown zei

Hallo,

Ik heb een auto platenspeler gekregen van mijn bompa en daar zijn vier 2 polige din aansluitingen en 2 vijfpolige din aansluitingen

Maar ik ken heel weinig van platenspelers dus ik Weet niet hoe ik deze met een speaker moet verbinden


Mvg
Jana

Groente en Fruittuin in Frankrijk zei

Dag Jana,
Die din aansluitingen kun je niet rechtstreeks met een speaker verbinden, tenzij het een actieve speaker is, dwz met een ingebouwde versterker.
In een elektronica winkel kun je zeker en vast een verloopstekkertje van din (5-polig) naar cinch (rond stekkertje met pen in het midden) vinden.
Alvast veel plezier met je platenspeler!
Groetjes van Gertrude en Wim

VeerleM zei

Hallo,

Geen idee of dit forum nog werkt maar ik zit met een gelijkaardig probleem...
Ik heb een oude platenspeler met een 5-polige din aansluiting (tuner) en een 5-polige din aansluiting (band tape) en 4 2-polige din aansluitingen om direct op mijn speakers aan te sluiten. Ik heb echter een gloednieuwe versterker die ik graag in het proces wou betrekken, dus kocht ik laatst een mannelijke DIN naar Rca tussenstuk en sloot ik mijn platenspeler via de tuner uitgang aan op mijn versterker (witte en rode kabels in Pjono (MM) in. Hierdoor heb ik nu geluid maar dit slechts door 1 box en heel stil. Kan iemand mij hierbij helpen?