dinsdag 30 november 2010

Zijde verven met bolsters van walnoten

Afgelopen week belde een vriendin van me om te zeggen dat de bladeren op het punt stonden om er af te vallen, of ik nog vijgenboombladeren wou voor m'n zijde te verven. Ik heb nog wat witte zijde voor sjaals en wil die met natuurlijke ingredienten verven. Ja, natuurlijk kwam ik af en in de regen hebben we dan de laatste bolsters van de walnoten opgeraapt (nogal) en een zak vol vijgeboombladeren (hojas de higuera) gevuld.


Walnoten bolsters
Aftreksel van bolsters
Wat heb je nodig om een aftreksel te maken van de bolsters van de walnoten
  • 3 handen vol bolsters van de walnotenboom.
  • Klein pannetje voor het aftreksel te maken.
  • Grotere pan om de zijden sjaals in te kleuren.
  • Zout
  • Water
  • Houten lepel om de zijden sjaals te keren.
  • Zijden sjaals 


Aftreksel van bolsters + water
Zijde erin en aan de kook brengen
Hoe ga je te werk om een aftreksel te maken met bolsters van de walnoten

  1. De bolsters heb ik in een pannetje met water een uurtje laten koken en een nacht laten staan.
  2. De volgende dag de bolsters verwijderen en het bruine aftreksel opvangen in een andere, grotere kom die je voor 3/4 vult met water.
  3. Water laten koken, twee eetlepels zout eraan toevoegen en de zijden sjaals. Het zout helpt bij het hechten van de kleur aan de zijde.
  4. Laat nu alles ongeveer 3 uurtjes op een heel klein vuur pruttelen.
  5. Het is heel belangrijk dat je de sjaals af en toe eens omroert, zodat deze overal gelijkmatig kunnen kleuren.
  6. Één nachtje laten trekken en daarna flink uitspoelen met water. In het laatste spoelwater doe ik altijd een beetje azijn om de kleur te fixeren.
    witte pongé en chiffon
    gekleurde pongé en chiffon
    Wat is het verschil tussen chiffon zijde en pongé zijde
    1. Chiffon zijde is een zeer fijn en transparant luchtig weefsel van moerbeizijde en doordat het zo luchtig is en grof geweven is, is deze zijde zeer geschikt om op te vilten.
    2. Pongé zijde is ook moerbeizijde maar heeft een zeer soepele, glanzende en gladde structuur. Deze zijde kan je verkrijgen in verschillende diktes en wordt heel veel gebruikt om te beschilderen voor bv. sjaals en kledij.
    Ik heb chiffon zijde gebruikt en pongé zijde, je zult duidelijk het kleurverschil zien. De pongé zijde glanst veel meer dan de chiffon zijde doordat deze veel dichter geweven is. Zijde verven met bolsters van walnoten geeft een warme bruine kleur.

    De chiffon sjaals worden in de toekomst gebruikt voor het vilten en van de pongé zijde wordt kledij gemaakt voor de vilten poppen die ik aan het maken ben, meer hierover heel binnenkort.

    Tot later en groetjes van Tante Tuut

    4 opmerkingen:

    Unknown zei

    je bent echt een creatieve duizendpoot! Leuke dingetjes maak je allemaal! ik heb vroeger (is al wel 15 jaar geleden) ook nog aan zijdeschilderen gedaan! was wel leuk.... Groetjes uit barkoude en onder wit sneeuwtapijt bedekte België! ¡Hasta luego! Hilde

    vilterietje zei

    prachtige turorial! heb lekker met een kopje koffie zitten lezen. ben zeer geinteresseerd in natuurlijke grondstoffen om te verven. nu straks maar even zoeken onder de sneeuw of er nog bolsters liggen.
    dank je wel, groetjes en tot.....riet:)

    petronille zei

    Jij blij met mijn uitleg over het spinnen, ik blij met jouw uitleg over het zijde verven. Leuke blog, ik zal je vast vaker gaan lezen.

    Anoniem zei
    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.