dinsdag 28 december 2010

De Spaanse Banaan . Tante Tuut .


Wie denkt dat er in Spanje geen bananen groeien heeft het mis. Op de Canarische eilanden kun je eindeloze, groene bananenplantages vinden. Op La Palma bijvoorbeeld strekken de bananenplantages zich uit tot aan zee en de planten genieten er van de enorme vruchtbare grond op het vulkanisch eiland.  Ik persoonlijk vind de Spaanse banaan de beste die ik ooit heb gegeten. Ze is klein van vorm en het vruchtvlees is heel vast en zoet van smaak.

Hoe kwam de banaan Spanje binnen
De banaan kwam Spanje binnen doordat Portugese zeelieden ze meebrachten vanuit Guinea. De struik werd eerst aanzien als exotische sierstruik en in het begin van de 16de eeuw namen de veroveraars de banaan mee naar het Caribisch gebied en Mexico.

De Spaanse banaan en de economie
Het heeft nog geduurd tot in de tweede helft van de 19de eeuw vooraleer de Spaanse banaan voor de economie van belang werd en dit doordat enkele Engelse zakenmannen de uit Indo-China ingevoerde dwergbanaan (Musa cavendishii) lieten aanplanten. Deze soort banaan deed het zo goed op de Canarische eilanden dat tegen 1878 de eerste vrachtschepen richting Engeland voeren. Nu is deze banaan al meer dan honderd jaar het belangrijkste cultuurgewas en handelsproduct van de eilandengroep. De Spanjaarden noemen de banaan "plátano" dat afgeleid is van de Latijnse naam "Platanus orientalis".

Soorten bananen

  • Ladyfinger, dit is een dwergbanaan met een enorme zoete smaak
  • Williams
  • Johnson
  • Gruesa Palmera

Daarnaast heb je ook nog kruisingen, maar wanneer men hier in Spanje bananen koopt, weet je niet welke soort het is, het etiket spreekt enkel van "Plátanos de Canarias".

Zal de Canarische banaan het overleven


  • Doordat er heel veel internationale concurrentie is en de kosten zeer hoog oplopen voor water, mest en insecticiden, maakt het dat de teelt steeds minder rendabel is. Om 1 kg bananen te laten afrijpen heeft de plant 400 liter water nodig dat op de Canarische eilanden enkel te verkrijgen is door irrigatie.
  • Daarbij willen de jongeren hun geld gaan verdienen in de toeristensector of men verbouwt de akkers en plant avocado's, mango's, papaja's en bloemen aan.
  • Toch zal de Spaanse banaan niet helemaal verdwijnen, er zijn heel wat nieuwe, sterkere bananenplanten aangeplant zoals de Gran Enano (de grote dwerg) maar in de toekomst zal dit wel een banaan worden voor fijnproevers die een hogere prijs willen betalen.


Maar voordat het zo ver komt geniet ik nog elke week van mijn lekkere, zoete Spaanse banaantjes.
Groetjes van Tante Tuut

3 opmerkingen:

vilterietje zei

eet meer bananen, bananen zijn gezond
adam sloeg eva op de blote....(oeps)
mooi verhaal trudis, fijn om te lezen bij een lekker banaantje. lieve groet en tot...riet:)

brigitte.bauwens3 zei

ze zien er lekker uit !

zsazsazsu zei

ongeveer 33 jaar geleden bracht iemand dit voor mij mee uit Tenerife ! Amai was dat in die tijd een exotische traktatie.